06.10.2018

Åpent møte 16. oktober om GMO i Afrika

mann med bananer

Foto: iStock.

Hvilken rolle kan genteknologi ha i utviklings- og bistandsarbeid? På verdens matvaredag setter Bioteknologirådet GMO-planter i Afrika på dagsorden.

Et velfungerende landbruk er sentralt for å bekjempe ekstrem fattigdom og sult. I Afrika sør for Sahara står landbruk for om lag en fjerdedel av brutto nasjonalprodukt og sysselsetter to tredeler av befolkningen. Flere afrikanske land har i de senere årene opplevd økonomisk vekst gjennom et mer bærekraftig landbruk. Men landbrukssektoren er også sårbar. Klimaendringer og plantesykdommer kan gi lave avlinger. Dårlig infrastruktur, gjeld, sosial ulikhet og politisk uro er andre utfordringer for Afrikas matproduksjon og matsikkerhet.

GMO blir i liten grad dyrket på det afrikanske kontinentet. GMO er omstridt, og flere mener at de kan skade miljøet, er kun tilpasset et industrialisert landbruk og kan gjøre småbønder avhengige av storkapitalen. Samtidig utvikles det i dag nye GMO-er av universiteter, ikke-kommersielle stiftelser og småbedrifter som er tilpasset småbønder. Planter som er motstandsdyktige mot sykdom og tørke er noen eksempler.

Kan GMO bidra til å løse noen av Afrikas landbruksutfordringer? Eller vil bruk av GMO-er skape nye vanskeligheter for bønder og miljøet?

Gratis og åpent for alle. Påmelding her.

Tid: Tirsdag 16. oktober kl. 14.00-16.30
Sted: Litteraturhuset i Oslo, sal Wergeland
Arrangør: Bioteknologirådet

Ordstyrer: Kristin Halvorsen, leder i Bioteknologirådet

Møtet vil være på engelsk.

Arrangementet vil bli strømmet. Lenke her!

Program

    • Trine Hvoslef-Eide,  professor innen plantevitenskap v. Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
      Genmodifisering/genredigering som teknologi og prosjekter i Afrika
    • Ida Tarjem, stipendiat v. Noragric/Norges miljø- og bivitenskapelige universitet
      GMO-prosjekter i Afrika
    • Denis Kabiito, leder for unge bønder i World Farmers Organisation, koordinator  for unge bønder i Uganda
      Utfordringer for jordbruket i Afrika, fordeler/utfordringer ved bruk av GMO, bønders holdninger til GMO
    • Klara Fischer, forsker i landsbygdsutvikling v. Sveriges landbruksuniversitet
      Sosio-økonomiske forhold rundt bruk av GMO i Afrika ­

Panelsamtale mellom innledere, Norad, bistandsorganisasjonene Caritas Norge, Norges Vel, Utviklingsfondet og publikum.

 

In English:

October 16: GMO in Africa

On UN’s World Food Day the Norwegian Biotechnology Advisory Board puts genetically modified organisms (GMOs) in Africa on the agenda. Can genetically modified plants contribute to solve some of the agricultural challenges for Africa? Or will GMOs create new difficulties for farmers and environment?

The open seminar is free of charge. Registration here.

Time: Tuesday October 16th, 14:00-16:30
Place: The House of Literature (Litteraturhuset), Wergeland hall
Organizer: The Norwegian Biotechnology Advisory Board
Language: English

Moderator: Kristin Halvorsen, Head of the Norwegian Biotechnology Advisory Board.

The meeting will be streamed.

Program

  • Trine Hvoslef-Eide, Professor in plant science, Norwegian University of Life Sciences
    The technology of gene modification/gene editing and projects in Africa
  • Ida Tarjem, PhD Candidate, Noragric/Norwegian University of Life Sciences
    GMO projects in Africa
  • Denis Kabiito, Facilitator for the Youth Committee of the World Farmers` Organisation/National Manager of Uganda National Young Farmers Association
    Agricultural challenges for Africa, the pro and cons of GMO, farmers view on GMOs
  • Klara Fischer, researcher of Rural Development, Swedish University of Agricultural Sciences
    Socio-economic aspects of GMO in Africa­

Panel discussion with experts, relevant NGO’s and the audience.

Siden ble opprettet: 06.10.2018. Siden ble oppdatert: 17.10.2018

Relevante temasider

Flere nyheter

Frokostmøte: Syntetisk biologi

24.04.2019

  Med ny DNA-teknologi er det mulig å.. Les mer »

Genteknologi – vil vi vite..?

22.04.2019

Bør vi bruke genteknologi for å få vite.. Les mer »

Blir fremtidens kjøtt dyrket i laboratoriet?

21.04.2019

Hvor miljøvennlig er egentlig lab-burgeren? Og vil forbrukerne.. Les mer »

Arendalsuka: Genredigert mat – hvordan skal den reguleres?

20.04.2019

Hvordan bør genredigert mat reguleres?   Tid: Torsdag.. Les mer »

Arendalsuka: Kreftbehandling ved bruk av genterapi

12.04.2019

Bioteknologirådet, Kreftforeningen og Radforsk inviterer til podkast om.. Les mer »

Nytt GENialt – les oss på nettbrett og mobil

11.04.2019

Mangler du lesestoff til påske? I den digitale.. Les mer »

Workshop for lærere: Nytt digitalt verktøy for ungdomsskolen

01.04.2019

På denne workshopen blir du kjent med det.. Les mer »

USA: Første genredigerte matvare på markedet

01.04.2019

Soyaolje, som er gjort sunnere ved genredigering, er.. Les mer »

Ole Frithjof Norheim ny leder for Bioteknologirådet

29.03.2019

  Lege og professor i medisinsk etikk ved.. Les mer »

Sjå video frå Bioteknologidagen her

14.02.2019

Vi er glade for at meir enn 250.. Les mer »

© 2019 Bioteknologirådet. | Design: Tank - Utviklet av: Spekter