10.05.2019

Trenger vi dyr for å få kjøtt?

Laboratoriekjøtt, rent kjøtt, dyrefritt kjøtt og kunstig kjøtt. Hva skal vi egentlig kalle kjøtt som blir dyrket frem fra muskelceller? Og vil dyrket kjøtt redusere klimaavtrykket fra matproduksjon?  Vi tar debatten 6. juni

Tid: Torsdag 6. juni kl. 18-20
Sted: KS Agenda, rom Nordkapp (kart her)
Arrangører: Bioteknologirådet, Ruralis, Nofima, Tekna biotek

Enkel servering, møtet strømmes.

Påmelding her!

Dagens kjøttproduksjon har konsekvenser for klima, miljø og dyr. Flere tar derfor til orde for at vi bør spise mindre kjøtt. Men må vi egentlig det – for hva om vi i stedet kan dyrke frem grillbiffen fra en celleklump?

Kyllingnuggets laget av celler fra fuglefjær, og hamburger og kjøttboller fra muskelprøver av storfe er allerede utviklet. Dyrket kjøtt kan gi bedre mattrygghet og matsikkerhet. Kutt i husdyrholdet vil også gi mindre utslipp av klimagasser og mindre press på ressurser som land og vann, sier tilhengere. Men er lab-burgere egentlig bærekraftig – både økonomisk og klimamessig? Og hva med forbrukerne – vil vi ha det?

Bioteknologirådet, Ruralism Nofima og Tekna biotek tar debatten. Bli med på å diskutere hvordan kjøttet på middagstallerkenen kan bli produsert i framtiden.

 

Innledere og panel:

Sissel Rønning, forsker ved matforskningsinstituttet Nofima

Rob Burton, seniorforsker ved Ruralis – Institutt for rural og regionsforskning

Per Berg, direktør for FoU og nyskaping i Nortura

Odd Magne Harstad, professor (emeritus) ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap, NMBU

Christoffer Ringnes Klyve, nestleder i Framtiden i våre hender

Kristina Lervåg, rådgiver i Dyrevernalliansen

Mirjam Kammler, nestleder i Norsk Vegansamfunn

Annechen Bahr Bugge, forsker ved forbruksforskningsinstituttet SIFO

Møteleder: Ole Johan Borge, direktør i Bioteknologirådet

 

 

 

 

logo nofima

logo ruralis

 

 

 

 

logo tekna biotek

Siden ble opprettet: 10.05.2019. Siden ble oppdatert: 23.05.2019

Relevante temasider

Flere nyheter

Forslag til endringer i bioteknologiloven på høring

15.05.2019

  – Vi foreslår to hovedendringer: Å gjøre.. Les mer »

Trenger vi dyr for å få kjøtt?

10.05.2019

Laboratoriekjøtt, rent kjøtt, dyrefritt kjøtt og kunstig kjøtt… Les mer »

Frokostmøte 11. juni: Genteknologi og Crispr mot kreft – Hype eller håp?

09.05.2019

Med genteknologier som CRISPR utvikles neste generasjons immunterapier… Les mer »

Debatt i Tromsø 22.5: Ungdomspolitikere om GMO   

07.05.2019

Hva mener neste generasjons politikere om genredigert mat?.. Les mer »

Bioteknologirådets forslag til GMO-regulering er publisert internasjonalt

30.04.2019

  I desember i fjor presenterte Bioteknologirådet et.. Les mer »

Uetisk å ikke ta i bruk GMO, mener Etisk Råd i Danmark

29.04.2019

Et stort flertall i Etisk Råd i Danmark.. Les mer »

Arendalsuka: Genredigert mat – hvordan skal den reguleres?

20.04.2019

Hvordan bør genredigert mat reguleres?   Tid: Torsdag.. Les mer »

Arendalsuka: Kreftbehandling ved bruk av genterapi

12.04.2019

Bioteknologirådet, Kreftforeningen og Radforsk inviterer til podkast om.. Les mer »

Nytt GENialt – les oss på nettbrett og mobil

11.04.2019

Mangler du lesestoff til påske? I den digitale.. Les mer »

Bør vi kartlegge gener for å få vite om vi har økt risiko for sykdommer?

10.04.2019

Vi tar debatten i et åpent møte: Tid:.. Les mer »

© 2019 Bioteknologirådet. | Design: Tank - Utviklet av: Spekter