16.05.2019

Trenger vi dyr for å få kjøtt?

Laboratoriekjøtt, rent kjøtt, dyrefritt kjøtt og kunstig kjøtt. Hva skal vi egentlig kalle kjøtt som blir dyrket frem fra muskelceller? Og vil dyrket kjøtt redusere klimaavtrykket fra matproduksjon?  Vi tar debatten 6. juni

Tid: Torsdag 6. juni kl. 18-20
Sted: KS Agenda, rom Nordkapp (kart her)
Arrangører: Bioteknologirådet, Ruralis, Nofima, Tekna biotek

Enkel servering, møtet strømmes.

Påmelding her!

Dagens kjøttproduksjon har konsekvenser for klima, miljø og dyr. Flere tar derfor til orde for at vi bør spise mindre kjøtt. Men må vi egentlig det – for hva om vi i stedet kan dyrke frem grillbiffen fra en celleklump?

Kyllingnuggets laget av celler fra fuglefjær, og hamburger og kjøttboller fra muskelprøver av storfe er allerede utviklet. Dyrket kjøtt kan gi bedre mattrygghet og matsikkerhet. Kutt i husdyrholdet vil også gi mindre utslipp av klimagasser og mindre press på ressurser som land og vann, sier tilhengere. Men er lab-burgere egentlig bærekraftig – både økonomisk og klimamessig? Og hva med forbrukerne – vil vi ha det?

Bioteknologirådet, Ruralism Nofima og Tekna biotek tar debatten. Bli med på å diskutere hvordan kjøttet på middagstallerkenen kan bli produsert i framtiden.

 

Innledere og panel:

Sissel Rønning, forsker ved matforskningsinstituttet Nofima

Rob Burton, seniorforsker ved Ruralis – Institutt for rural og regionsforskning

Per Berg, direktør for FoU og nyskaping i Nortura

Odd Magne Harstad, professor (emeritus) ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap, NMBU

Christoffer Ringnes Klyve, nestleder i Framtiden i våre hender

Kristina Lervåg, rådgiver i Dyrevernalliansen

Mirjam Kammler, nestleder i Norsk Vegansamfunn

Annechen Bahr Bugge, forsker ved forbruksforskningsinstituttet SIFO

Møteleder: Ole Johan Borge, direktør i Bioteknologirådet

 

 

 

 

logo nofima

logo ruralis

 

 

 

 

logo tekna biotek

Siden ble opprettet: 16.05.2019. Siden ble oppdatert: 07.06.2019

Relevante temasider

Flere nyheter

Nå: Følg debatten om ny bioteknologi og sorteringssamfunn i Arendal direkte her

16.08.2019

Bioteknologi reiser krevende etiske og politiske spørsmål, der.. Les mer »

Arendal 16. august: Gir ny kunnskap om bioteknologi et sorteringssamfunn?

15.08.2019

Bioteknologi reiser krevende etiske og politiske spørsmål, der.. Les mer »

Vi strømmer fra Arendal 15. august: Genredigert mat – hvordan skal det reguleres?

13.08.2019

  Hvilke muligheter og utfordringer skaper genredigering for.. Les mer »

Sjå video frå møtet om sekvensering av nyfødde 19. juni

11.08.2019

19. juni arrangerte Bioteknologirådet og Norsk Forening for.. Les mer »

Oslo August 9th: A Kodak moment? The effects of consumer genetics on medicine and society

06.08.2019

What are the ethical and regulatory challenges in.. Les mer »

GENialt – sommerlektyren er sikret!

28.06.2019

Nyt sommeren og siste utgave av GENialt. Les.. Les mer »

Åpent møte: Sekvensering av nyfødte

07.06.2019

Genomsekvensering på friske nyfødte er nå mulig. Hindrer.. Les mer »

Sjå direkte: Trenger vi dyr for å få kjøtt?

06.06.2019

Laboratoriekjøtt, reint kjøtt, dyrefritt kjøtt og kunstig kjøtt… Les mer »

Trenger vi dyr for å få kjøtt?

16.05.2019

Laboratoriekjøtt, rent kjøtt, dyrefritt kjøtt og kunstig kjøtt… Les mer »

Regjeringens forslag til endringer i bioteknologiloven på høring

15.05.2019

  – Vi foreslår to hovedendringer: Å gjøre.. Les mer »

© 2019 Bioteknologirådet. | Design: Tank - Utviklet av: Spekter