Publisert: 25. november 2010

Soyaåker. Foto: iStockphoto.

Monsanto har søkt om godkjenning av en genmodifisert soya som gir olje med mye enumettet fett og derfor ligner på oljer fra raps og oliven.

Vanlig soyaolje inneholder om lag 20 prosent enumettet fett, mens olje fra den genmodifiserte soyaen inneholder 75 prosent enumettet fett.  Monsanto mener olje fra denne soyaen kan gi oss sunnere og mer holdbare matvarer og kan egne seg bedre som smøreolje i industrien.

Bioteknologinemndas innspill

Bioteknologinemnda ber Monsanto dokumentere at soyaen har de helsefordelene som selskapet påstår for forbrukerne i Norge, og er kritisk til påstanden om at genmodifisert soya med enumettet fett er det som trengs for at nordmenn skal få et sunnere kosthold. Soyaen er også genmodifisert slik at den tåler sprøytemiddel med glyfosat, en egenskap som er ment å gi mindre svinn under dyrking og dermed gi bøndene mer stabile inntekter.

Last ned Bioteknologinemndas høringsuttalelse (pdf).

Kontaktpersoner:

Direktør Sissel Rogne

sissel.rogne[at]bion.no, tlf. 24 15 60 21/907 32 123

Saksbehandler Audrun Utskarpen

audrun.utskarpen[at]bion.no, tlf.  24 15 60 22