Publisert: 22. januar 2016

 

Gensaks
Foto: Shutterstock

Den kalles århundrets største bioteknologiske gjennombrudd, og du kan like godt lære deg navnet først som sist: CRISPR.

Gensaksen CRISPR klipper i DNA og er den siste av flere nye metoder for å endre gener som omtales som genredigering. CRISPR gjør det mulig å endre gener i alle organismer og celletyper, og blir brukt til alt fra å studere sykdomsutvikling til å produsere genmodifiserte organismer med spesielle egenskaper. Teknikken har potensial til å endre både medisinsk behandling og bioteknologisk industri. For eksempel forsøker en rekke forskere og legemiddelselskaper nå å utvikle nye kreftbehandlinger ved hjelp av CRISPR.

Men med slike muligheter følger nye, utfordrende etiske problemstillinger. Metoden gjør det blant annet mulig å redigere arvestoffet i kjønnsceller og embryoer, endringer som kan gå i arv til alle etterfølgende generasjoner. I tillegg gjør teknologien det potensielt mulig å spre genmodifiseringer i naturlige økosystemer. Forskere ønsker blant annet å ta dette i bruk på mygg for å stanse spredning av malaria. Vet vi nok om konsekvensene til å tørre dette?

Hva er egentlig CRISPR? Hvorfor alt oppstyret? Hva kan genredigering brukes til nå og i fremtiden? Hvordan skal vi håndtere mulighetene og utfordringene som følger med metoden?

Hør Bioteknologirådets seniorrådgiver Sigrid Bratlie Thoresen fortelle deg alt du trenger å vite om CRISPR.

Tid: 17. februar kl. 8.15–9.30
Sted: Oslo, Håndverkeren, Sangersalen (5. etg.)

Gratis inngang. Vi serverer frokost.

MØTET ER NÅ FULLT. For å komme på venteliste, send mail til: post@bioteknologiradet.no

T.o.: Møtet strømmes og opptaket blir liggende på våre nettsider.

Les mer: Artikkel om CRISPR i vårt magasin GENialt.

Les mer: Bioteknologirådet vil tillate forskning på genmodifiserte embryoer.

Ny serie med frokostforedrag

Bioteknologiske nyvinninger åpner stadig nye muligheter for helsevesen, industri og hav- og landbruk. Ny kunnskap kan snu opp-ned på kjente etiske problemstillinger, eller stille oss overfor helt nye spørsmål.

I denne serien med frokostforedrag vil fagfolk fortelle om siste nytt fra bioteknologisk forskning og bioetiske debatter. Det vil dreie seg om nyheter som vi tror vil prege samfunnsdebatten i tiden som kommer. Følg med på våre nettsider for info om flere arrangementer. 

Det blir servert frokost, og det er muligheter for å stille spørsmål etter hvert foredrag. Velkommen!