Publisert: 7. januar 2016

Bakterier
Foto: iStock

Vil ny kunnskap om innholdet i tarmen vår endre synet på sykdom og helse? Og kommer transplantasjon av tarmbakterier til å bli en standardbehandling mot enkelte sykdommer? 

Hør Arne Holst-Jensen snakke om mikrobiomet. 

Portrett

 

 

 

Tid: 20. januar, kl. 08.15–09.30 (foredrag starter 08.30)
Sted: Oslo, Håndverkeren, sal Galleriet. Rosenkrantzgate 7
Arrangør: Bioteknologirådet

Arne Holst-Jensen er forsker ved Veterinærinstituttet og medlem i Bioteknologirådet.

Dette er første i en serie frokostforedrag denne våren. Det blir enkel servering og åpent for spørsmål etter foredraget. Velkommen!

Se video fra foredraget her

 

Vi har lenge visst at arvestoffet har en viktig rolle for individets utvikling. Ny forskning viser at også mikroorganismer som bakterier og sopp i mage/tarm-systemet har betydning for helse og personlighet. Det såkalte mikrobiomet, som er genene til alle mikroorganismene i tarmen, er unikt for hvert menneske, i likhet med en persons DNA.

Forskere har påvist sammenhenger mellom mikroorganismene i tarmen og sykdommer som allergi, kreft, diabetes, multippel sklerose, anoreksi og autisme. Disse mikroorganismene ser også ut til å ha betydning for sårbarhet for angst og depresjon. Det er grunn til å anta at de kan fortelle mye om et individs helsetilstand og risiko for sykdommer.

Transplantasjon av tarmflora ved å overføre avføring fra én person til en annen har en lang historie som alternativ medisinsk behandling. I utlandet og på internett tilbys god tarmflora for transplantasjon – uten nødvendig kvalitetssikring.

Bør slik behandling tilbys i det offentlige helsevesenet? Er informasjon om hver enkelt persons mikrobiom sensitiv personinformasjon på samme måte som genetisk informasjon? Kort sagt: Hvilke regler skal gjelde for innbyggerne i tarmen vår?

Ny serie med frokostforedrag

Bioteknologiske nyvinninger åpner stadig nye muligheter for helsevesen, industri og hav- og landbruk. Ny kunnskap kan snu opp-ned på kjente etiske problemstillinger, eller stille oss overfor helt nye spørsmål.

I denne serien med frokostforedrag vil fagfolk fortelle om siste nytt fra bioteknologisk forskning og bioetiske debatter. Det vil dreie seg om nyheter som vi tror vil prege samfunnsdebatten i tiden som kommer. Følg med på våre nettsider for info om flere arrangementer. 

Det blir enkel frokost og muligheter for å stille spørsmål etter hvert foredrag. Velkommen!