Publisert: 30. mars 2016

Illustrasjon med bokstavene ACGT

Syntetisk biologi har potensial til å gi genteknologien ekstra krefter, og kan kanskje gi oss miljøvennlig energi eller nye medisiner. Hva kan denne teknologien brukes til – og hvordan kan den misbrukes?

Forskere håper syntetisk biologi kan brukes til å utvikle planter, dyr og mikroorganismer som kan produsere miljøvennlig energi, nye medisiner eller nyttige råvarer. Men brukt utenfor forskernes laboratorier bringer denne teknologien også med seg risiko for uønskede konsekvenser for miljøet eller ondsinnet bruk, for eksempel til terrorformål.

Syntetisk biologi handler om å designe og fremstille biologiske systemer og organismer med nye egenskaper. Dette gjøres ved at DNA fremstilles maskinelt (syntetisk) og settes sammen i ønsket rekkefølge til gener. Disse genene kan deretter settes inn i levende organismer, slik at denne tilføres helt nye egenskaper. Det er nesten som å designe en ny app til en smarttelefon – bortsett fra at det er svært krevende å få det kompliserte samspillet mellom ulike gener til å fungere som man ønsker.

Trygve Brautaset.

Trygve Brautaset er professor på institutt for bioteknologi ved NTNU og en av Norges ledende forskere innen syntetisk biologi. I dette frokostforedraget skal han forklare hva syntetisk biologi er og hva det kan brukes til, og diskutere hvilke utfordringer som følger med denne kraftfulle teknologien.

Tid: 08.15–09.30 (kaffe og rundstykker fra 8.15, foredraget begynner 8.30)
Sted: Håndverkeren, Sangerhallen (5. etg.), Rosenkrantzgate 7, 0159 Oslo

Gratis inngang og åpent for alle.

 

Ny serie med frokostforedrag

Bioteknologisk forskning og teknologi utvider stadig mulighetene for kunnskap om og behandling av mennesker. Ny kunnskap kan snu opp ned på kjente etiske problemstillinger. Noen ganger kan den også gi oss noen helt nye spørsmål om etikk og regulering, spørsmål vi ikke har trengt å forholde oss til tidligere, men som plutselig haster.

I denne serien med frokostforedrag vil ulike fagfolk fortelle om hva som skjer innen bioteknologisk forskning akkurat nå. Det vil dreies seg om nyheter som vi tror vil prege debattene her hjemme fremover.

Det blir enkel frokost og muligheter for spørsmål etter hvert foredrag.

Velkommen!