Publisert: 16. mars 2018

På film skjer kloning ofte ved at en person går inn i en maskin, og så kommer to helt like personer ut igjen. Eller som i Jurassic Park, hvor forskere gjenopplivet dinosaurene ved hjelp av kloning. Men hvordan brukes kloning i virkeligheten?

Av Randi Kvale Svenbalrud og Elisabeth Gråbøl-Undersrud

«Tenk om det var mulig å lage en klon som
kan gjøre lekser og rydde rommet mitt.»


Vi har besøkt Mette Haug Stensen på Fertilitetssenteret i Oslo. Hun jobber med å hjelpe folk å bli gravide, men kan også masse om kloning.

Mette Haug Stensen hjelper folk med å bli gravide, men vet også en hel del om kloning. Foto: Elisabeth Gråbøl-Undersrud.

Mette forteller at kloning ikke bare er noe forskere gjør, men at det også skjer i naturen. Eneggede tvillinger er faktisk kloner av hverandre.

– Men er de helt like på alle måter?

– Altså, nei. Marcus og Martinus for eksempel er eneggede tvillinger, men man ser fortsatt forskjell på dem. Selv om de vokser opp ganske likt, lever de ikke nøyaktig det samme livet, og derfor blir de litt forskjellige, sier hun.

På Fertilitetssenteret lærte jeg at kloning ikke bare er noe forskere gjør. Eneggede tvillinger er faktisk kloner av hverandre! Foto: Elisabeth Gråbøl-Undersrud.

Ikke lov å klone mennesker

– Er det lov å klone mennesker?

– Nei, og som vi vet er det ingen som har prøvd det, selv om vi har hørt rykter. Men det er blitt klonet dyr før, som sauen Dolly.

Dolly er det første dyret som er blitt klonet, og hun ble født i 1996. Etter det har forskere klart å klone flere dyr. I land som USA og Sør-Korea er det til og med mulig å lage en klone av kjæledyret sitt, men det kan koste flere hundre tusen kroner.

Drømmer du om en klon som kan rydde rommet ditt? Forskere har ikke lov å klone mennesker. Foto: iStock.

Variasjon er smart!

– Hvordan skiller kloning seg fra hvordan naturen vanligvis fungerer?

– I naturen er det viktig at barn blir forskjellige fra foreldrene sine. Menneskene stammer jo fra aper, og hvis vi ikke hadde forandret oss litt etter litt, hadde vi fortsatt vært aper. Det at vi er forskjellige, gjør også at arten vår tåler mer. Hvis det for eksempel kommer en farlig sykdom, så vil sannsynligvis noen overleve fordi de tåler den sykdommen bedre enn andre. Men hvis vi hadde vært helt like, som kloner, kunne alle blitt utryddet av samme sykdom.

Ett eksempel er en type hvite møll som fantes i England. De bodde på hvite trær, så de var vanskelige å se for fugler som ville spise dem. Etter hvert ble det bygd fabrikker der de bodde, og trærne ble farget svart av forurensing.

– De hvite møllene var nå lett å se, og ble spist av fugler, mens noen som var mørkere, overlevde. Dersom alle hadde vært hvite, ville de vært utdødd i dag. Det er noe av det som kan være farlig med kloning.

Visste du at poteter som vokser fra samme plante er kloninger? Foto: Hilda Weges, iStock.

Kloning
Kloner er planter, mennesker eller dyr med samme DNA. Hvis flere poteter vokser fra samme plante, er de kloner. Eneggede tvillinger er også kloner. Det er vanskelig å klone dyr. Mange kloner blir derfor født med sykdommer og dør. Det gjør at det er etisk problematisk å klone dyr. Å klone mennesker er ulovlig. Det er også forbudt å klone aper i Norge, men forskere kan søke om å få lov til å klone andre typer dyr. Det er strenge regler for slik forskning fordi man skal ta hensyn til dyra.