Publisert: 10. desember 2018

Stadig flere ønsker å finne ut mer om genene sine. Ønsker vi å vite? Og hva kan tekstene faktisk fortelle? Foto: iStock.

Salg av gentester på internett øker som aldri før. Er det nyttig informasjon eller penger ut av vinduet?

Av: Elisabeth Gråbøl-Undersrud i tidsskriftet GENialt

Visste du at det finnes en gentest som kan fortelle deg hva slags vin du bør drikke? Firmaet som selger gentesten kaller seg Vinome (Vino + genome). Bor du bor i California, kan du for rundt 80 dollar få en analyse av 400 gener som skal bestemme smak og lukt, pluss noen utvalgte vinflasker levert på døren. Smart, ikke sant? Eller blir vi bare lurt?

Gentestrevolusjonen

Markedet for såkalte sosiale DNA-tester, som er gentester som selges av private aktører utenfor helsevesenet, har blitt storindustri. Så langt er det solgt om lag 12 millioner gentester over nett. I 2017 alene ble det solgt sju millioner tester, mange av dem på den store handledagen Black Friday til sterkt reduserte priser. Testene tilbyr deg svar på alt fra hvilken idrett du bør satse på, til risiko for å utvikle alvorlige sykdommer som Alzheimers og kreft.

– Vi står på terskelen til en revolusjon som er like gjennomgripende som datarevolusjonen, skriver den danske forskningsjournalisten Lone Frank i boken «Mine vidunderlige gener».

Her forteller hun hvordan det var å få genene sine analysert, og hvordan det er å leve videre med kunnskapen om hvilke sykdommer hun er disponert for.

Cathrine Bjorvatn er genetisk veileder ved Regionalt kompetansesenter for arvelig kreft ved Haukeland sykehus. Foto: Bioteknologirådet.

Cathrine Bjorvatn er genetisk veileder ved Regionalt kompetansesenter for arvelig kreft ved Haukeland sykehus. Hun snakker daglig med mennesker som tar en gentest for å finne ut om de har en alvorlig sykdom, og er ikke overrasket over at salget av gentester går rett til værs.

– Mange er opptatt av helse, og vi omgir oss med ny teknologi på alle kanter. På mobilen finnes apper som måler søvnkvalitet, skritt og trening. Selvtester har blitt som en ny selskapslek, og er gaven til 50-åringen som har alt, sier Bjorvatn.

Kan gener fortelle deg hva du bør spise?

Det er enkelt å ta en gentest hjemme: Stryk en vattpinne på innsiden av munnhulen, legg pinnen i en ferdigfrankert konvolutt og send den til utlandet. Noen dager senere kommer svaret på mail. Internasjonalt er det en økende trend at treningssentre tilbyr gentester. Her i Norge tilbyr blant andre Sportsclub Sarpsborg det til sine kunder:

– Vi vil hjelpe folk med å få bedre helse. Myndighetene sine offisielle anbefalinger passer ikke for alle fordi det er individuelt hvordan vi forbrenner karbohydrater og lagrer fett, sier Mathias Thoze, personlig trener ved treningssenteret.

 

 

 

Mathias Thoze ved Sportsclub Sarpsborg forteller at mange kunder er nysgjerrige på gentester. Foto: Privat.

Han forteller at mange kunder er nysgjerrige på gentester. Hver måned selger de fem-seks tester som analyserer seks gener som skal fortelle hvordan kroppen bryter ned ulike typer mat. Testen koster rundt 2000 kroner hvis du er medlem av treningssenteret.

– Hvilke kunder er det som er interessert i dette?

– De som har et sterkt ønske om å nå spesifikke mål innen kosthold og trening. Vi kan skreddersy en diett spesielt for kunden, basert på gener, livsstil og mål.

– Hva tenker du om skepsisen i fagmiljøene til slike tester?

– Vi samarbeider tett med firmaet Gen-diett, som ledes av flere leger og en ernærings-
fysiolog. Vi føler derfor at det faglige er i trygge hender.

– Har du selv tatt gentesten Sportsclub Sarpsborg tilbyr kundene sine?

– Ja, de fleste som jobber her på treningssenteret har tatt testen selv, og merker på kroppen hvor stor effekt det har. Jeg fikk vite at jeg bør unngå å spise mettet fett og meieriprodukter. Etter at jeg sluttet med det, har jeg fått mer overskudd i hverdagen.

 

 

 

Catrine Bjorvatn er skeptisk til slike tester.

– Antagelig kaster kunden penger ut av vinduet. Det er fremdeles lite kunnskap om hvordan gener virker sammen, og betydningen av ett enkelt gen er sannsynligvis liten. Men jeg vil også understreke at selv om kunnskapen i dag er lav, kan det være at vi om noen år i større grad kan optimalisere trening og kosthold basert på hvilke gener den enkelte har.

Vil du gi barnet ditt et forsprang hvis du basert på genetikk staker ut hobbyene det bør satse på? Foto: iStock.

Ønsker du at barnet ditt skal bli toppidrettsutøver?

Om du selv ikke ønsker å ta en gentest, kan det jo være at du har ambisjoner for barna dine. Drømmer du om å se barnet ditt på pallen i en idrett? Eller spille piano i de store konserthusene i Europa? Salg av gentester til barn er big business. Ifølge reklamen gir du barnet ditt et forsprang hvis du basert på genetikk tidlig kan stake ut hobbyene barnet ditt bør satse på.

Forskning viser at skal du lykkes i idrett, er gener viktig. Skal du bli toppidrettsutøver, bør du velge foreldre med omhu. Uten eksplosive muskelfibre arvet fra sine foreldre, hadde nok ikke Usain Bolt hatt sine OL-gull i sprint. Når det gjelder gener og pianospilling, antyder enkelte tvillingstudier at noen gener, kan gi økt musikalitet og talent for enkelte instrumenter.

De fleste eksperter innen feltet er imidlertid samstemte om at det ikke har noe for seg å analysere et barns gener for å finne ut hvilke talenter han eller hun har. Forfatteren David Epstein skriver i boken «The sports gene» at motivasjon er nøkkelen til å bli toppidrettsutøver. Du må orke å trene de 10 000 timene som må til for bli eliteutøver. I stedet for å ta en gentest er det ifølge Epstein bedre å ta med barna ut på en gress-slette og la dem løpe om kapp for å se hvem som har talent for idrett.

De fleste firmaer som selger gentester for eksplosiv muskelstyrke, tester bare for ett enkelt gen. Hva da hvis barnet ditt skårer lavt på det ene genet, og derfor velger en annen idrett? Barnet kan jo ha en rekke andre gener for muskelstyrke som testen ikke viser.

Granske slekten med DNA-test

Det ruller reklame for gentester for slektsforskning på norsk tv om dagen, og det største salget av gentester på nett er det slektsforskning som står for. Ifølge ABC-Nyheter har så langt 5000 nordmenn sendt inn DNA-prøver til amerikanske firmaer for analyser. Prislappen ligger på rundt 1500 kroner. Testene er særlig populære for å prøve å finne slektskap mellom mulige søsken langt tilbake i tid, og lete opp foreldre hvor far er ukjent. Er du nysgjerrig på hvor mye av arvematerialet ditt som stammer fra neandertalerne, eller hvilken verdensdel du opprinnelig stammer fra, kan du få svar på det også.

Årlig blir det født ca. 2500 barn i Norge med ukjent far, ifølge tall fra Medisinsk Fødselsregister. I Norge er det ikke lov til å DNA-teste et barn for å fastslå farskap i svangerskapet, kun når barnet er født. «Nå har alle råd til å få vite sannheten», reklamerer ett av firmaene som for rundt 1000 kroner selger slike tester.

Risiko for alvorlig sykdom

Genetikk er et fagfelt som endrer seg raskt. Det er derfor utfordrende selv for fagmiljøene og avgjøre om et gen gir økt risiko for sykdom eller ikke. Ett av verdens største firmaer innen salg av DNA-tester, 23andMe, ble for noen år tilbake stoppet av amerikanske myndigheter fordi de var redde for at tolkningen av kundenes gener var for usikker.

Ett eksempel som ble trukket frem, omhandlet brystkreftgenene BRCA1 og BRCA2, hvor en feiltolkning av genene kan føre til drastiske tiltak som fjerning av bryster eller eggstokker. I april 2017 fikk 23andMe tillatelse til å selge en gentest hvor genetisk risiko for syv sykdommer er inkludert, blant dem Alzheimers og Parkinsons sykdom.

En av dem som har tatt en gentest, er forfatter Karl Ove Knausgård.

– Jeg vet hva jeg kommer til å dø av, fortalte han på tv-programmet Skavlan for noen år siden.

Ved å undersøke hva slektningene hans døde av, har Knausgård funnet ut hvilken sykdom som mest sannsynlig vil ta livet av han. Han har ikke fortalt hvilken sykdom det er av hensyn til barna sine.
Hvis salget av gentester fortsetter i samme rivende tempo, er det en problemstilling mange av oss vil møte. Spørsmålet er om vi ønsker å vite. Og hva de ulike testene faktisk kan fortelle deg.

I California kan du bestille vin tilpasset genene dine. Foto: iStock.

 

Frokostmøte 11. desember:

Spytt og klikk: Åpent møte om genetiske selvtester