Publisert: 16. mai 2019

Laboratoriekjøtt, rent kjøtt, dyrefritt kjøtt og kunstig kjøtt. Hva skal vi egentlig kalle kjøtt som blir dyrket frem fra muskelceller? Og vil dyrket kjøtt redusere klimaavtrykket fra matproduksjon?  Vi tar debatten 6. juni

Tid: Torsdag 6. juni kl. 18-20
Sted: KS Agenda, rom Nordkapp (kart her)
Arrangører: Bioteknologirådet, Ruralis, Nofima, Tekna biotek

Enkel servering, møtet strømmes.

Påmelding her!

Dagens kjøttproduksjon har konsekvenser for klima, miljø og dyr. Flere tar derfor til orde for at vi bør spise mindre kjøtt. Men må vi egentlig det – for hva om vi i stedet kan dyrke frem grillbiffen fra en celleklump?

Kyllingnuggets laget av celler fra fuglefjær, og hamburger og kjøttboller fra muskelprøver av storfe er allerede utviklet. Dyrket kjøtt kan gi bedre mattrygghet og matsikkerhet. Kutt i husdyrholdet vil også gi mindre utslipp av klimagasser og mindre press på ressurser som land og vann, sier tilhengere. Men er lab-burgere egentlig bærekraftig – både økonomisk og klimamessig? Og hva med forbrukerne – vil vi ha det?

Bioteknologirådet, Ruralism Nofima og Tekna biotek tar debatten. Bli med på å diskutere hvordan kjøttet på middagstallerkenen kan bli produsert i framtiden.

 

Innledere og panel:

Sissel Rønning, forsker ved matforskningsinstituttet Nofima

Rob Burton, seniorforsker ved Ruralis – Institutt for rural og regionsforskning

Per Berg, direktør for FoU og nyskaping i Nortura

Odd Magne Harstad, professor (emeritus) ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap, NMBU

Christoffer Ringnes Klyve, nestleder i Framtiden i våre hender

Kristina Lervåg, rådgiver i Dyrevernalliansen

Mirjam Kammler, nestleder i Norsk Vegansamfunn

Annechen Bahr Bugge, forsker ved forbruksforskningsinstituttet SIFO

Møteleder: Ole Johan Borge, direktør i Bioteknologirådet

 

 

 

 

logo nofima

logo ruralis

 

 

 

 

logo tekna biotek