12.09.2019

Tok tyren ved hornene – fikk gener for antibiotikaresistens med på kjøpet

Det er genetikken som avgjør om kalver blir født med eller uten horn. Foto: NMBU

To genredigerte kalver fikk satt inn et gen som ga hornløshet. Bakterie-DNA som koder for antibiotikaresistens fulgte med. Utrulling av prosjektet er nå satt på vent.

Av Hilde Mellegård

Genredigerte okser uten horn har også gener for antibiotikaresistens, kunne det amerikanske mattilsynet (FDA) melde om sent i sommer. Saken har fått mye oppmerksomhet internasjonalt fordi oksene var blant de første genredigerte dyrene som var på vei mot markedet. Oksene var ikke godkjent i USA, men hadde fått grønt lys i Brasil. Begrunnelsen var at det ikke var satt inn fremmed DNA i arvestoffet til oksene. Så viste det seg at oksene likevel hadde bakterie-DNA som gir resistens mot noen typer antibiotika.

Genetisk fjerning av horn

Kalver kan bli født med eller uten horn, det er det genetikken som bestemmer. Kyr med horn kan skade andre dyr og mennesker, og det er derfor vanlig å fjerne anlegg til horn mens de ennå er kalver. Avhorningen kan være smertefull, og i Norge er det derfor krav om bedøvelse og smertelindring.

De genredigerte kalvene ved to måneders alder. Foto: Hannah Walker Smith (Cornell Alliance for Science).

Hornanlegg kan fjernes på en annen måte – med en gensaks. Et amerikansk bioteknologiselskap (Recombinetics) demonstrerte dette i 2016 gjennom å utvikle to kalver uten anlegg for horn. Ved hjelp av gensaksen satte de inn en genvariant som gir hornløshet, og som finnes hos storfe fra før av. Selskapet kartla arvestoffet til kalvene som ble født og sjekket for utilsiktede endringer, som de den gang oppga at de ikke fant.

Ny analyse – nye funn

Amerikanske matmyndigheter (FDA) fant derimot at ikke alt var som det skulle. FDA gjorde en ny analyse av de offentlig tilgjengelige DNA-dataene, og de fant at deler av et verktøy fra prosessen også var overført til kalvene. På verktøyet, som er mye brukt på laboratoriet for å overføre gener fra èn organisme til en annen, var det gener for antibiotikaresistens. Antibiotikaresistens blir brukt for å effektivisere prosessen. I Norge er det et forbud mot genmodifiserte matvarer med gener for antibiotikaresistens.

Bioteknologiselskapet har i media uttalt at de ikke lette etter rester av verktøyet da de analyserte arvestoffet til kalvene, men at de burde ha gjort det. FDA har påpekt at det i framtiden vil være viktig å bruke hensiktsmessige metoder for å undersøke om slike uventede hendelser forekommer.

—-

Les også debattinnlegg fra Bioteknologirådet i Nationen 12.9.2019. Leder for Bioteknologirådet Ole Frithjof Norheim og direktør Ole Johan Borge mener at saken illustrerer viktigheten av godt lovverk, gode analysemetoder og kompetente myndigheter. I motsetning til den brasilianske tilnærmingen foreslår Bioteknologirådet at ingen genredigerte organismer blir unntatt regulering.

I GENialt har vi tidligere skrevet om de to oksene. Les saken her.

Siden ble opprettet: 12.09.2019. Siden ble oppdatert: 12.09.2019

Relevante temasider

Flere nyheter

Se video: Frokostforedrag om gener, psykisk sykdom og personlighetstrekk

15.10.2019

Her kan du se opptak av Ole Andreassen.. Les mer »

Holda av datoen: Bioteknologidagen 2020 blir 12. februar

14.10.2019

Hva skjedde på bioteknologifeltet i 2019? Hva vil.. Les mer »

Tirsdag 15. oktober: Gener, psykisk sykdom personlighetstrekk

07.10.2019

Norske sykehus tester i dag for omtrent 500.. Les mer »

Statsbudsjettet: Fem millioner kroner for å flytte Bioteknologirådet fra Oslo til Bergen

07.10.2019

Å flytte et sekretariat på sju personer fra.. Les mer »

Frokost 13.11: Fra Gregor Mendel til dypsekvensering – om genetikkens historie og jakten på norske genvarianter

07.10.2019

Et foredrag om genetikkens historie og metoder og.. Les mer »

Oslo 21. november: Film og panelsamtale: HUMAN NATURE

03.10.2019

Hvilket gen vil du endre? Vi inviterer til.. Les mer »

Bioteknologirådet søker tre nye medarbeidere

02.10.2019

Er du interessert i gen- og bioteknologi? Vil.. Les mer »

Bioteknologirådet søkjer ny direktør

13.09.2019

Vi søkjer direktør for Bioteknologirådet Som direktør i.. Les mer »

26. september: Film og panelsamtale under Bergen internasjonale filmfestival

12.09.2019

Vi inviterer til gratis visning av dokumentaren HUMAN.. Les mer »

Watch the video: A Kodak moment? The effects of consumer genetics on medicine and society

12.09.2019

Here are the four talks from the seminar.. Les mer »

© 2019 Bioteknologirådet. | Design: Tank - Utviklet av: Spekter