Truls
Publisert: 21. september 2020

De som har brukt sommeren til å se på TV-serier har kanskje fått med seg den spektakulære historien om The Golden State killer, en av de største massemorderne i amerikansk historie.

Historien om The Golden State killer handler om hvordan politiet i 2018 klarte å spore opp en av de største massemorderne i amerikansk historie, den pensjonerte politimannen Joseph DeAngelo, ved å laste opp DNA fra åstedet i databasen til et privat slektregister. 21. august i år ble rettsaken avsluttet. DeAngelo erkjente seg skyldig i 13 drap og en rekke voldtekter. Etter at DeAngelo ble pågrepet i april 2018, har amerikansk politi oppklart flere titalls saker ved å gjøre søk i kommersielle DNA-registre.

Nå har metoden også blitt brukt i Sverige. Høsten 2019 startet politiet samarbeid med en ekspert på slektsforskning for å oppklare et dobbeltmord som skjedde i Linkøping i 2004. I juni i år kom nyheten om at DNA-søket hadde ledet politiet mot et lokalt brødrepar. Begge ble testet, og det viste seg at DNA til den yngste var identisk med det fra åstedet. Mannen har nå tilstått drapene.

I Norge er det ikke avklart om politiet kan ta i bruk familie- eller slektskapssøk. Bioteknologirådet og NCBIO (Nordic Committee on Bioethics) arrangerer et gratis webinar med internasjonale eksperter om den teknologiske utviklingen rundt politiets bruk av DNA, og hvilke etiske utfordringer dette byr på, fra 23. – 25. september. Mer informasjon om, og lenke til registrering, finner du her. Webinaret er på engelsk.

Du kan også høre mer om de to etterforskningene og de etiske problemstillingene rundt dem i Biotekpodden, Bioteknologirådets podkast, i Apple Podcasts og Spotify.