Håvard
Publisert: 28. juni 2021

Den internasjonale romstasjonen er svært ren, men bevæpnet med spesielle kluter og luftfiltre klarte astronautene å finne en helt ny art bakterier – Methylobacterium ajmalii. Håpet er at de nye bakteriene kan danne grunnlag for et sunt jordsmonnsklima i rommet.

Astronautene fant fire ulike bakteriestammer på innsiden av den internasjonale romstasjonen. Bakterieprøvene ble tatt med tilbake til jorden hvor forskerne spredde ut materialet på dyrkningsskåler. Romstasjonsbakteriene begynte å vokse, og forskerne kunne plukke ut opphopninger av bakterier som kalles kolonier. Analyser av arvematerialet til bakteriekoloniene viste at dette er bakterier fra kloden vår som astronautene har tatt med seg opp i verdensrommet. Forskerne ble svært overrasket av spesielt tre stammer, som tilhørte en bakterieart som frem til nå har vært ukjent for vitenskapen.

Den nye bakterien sine jordlige slektninger er kjent for å leve i symbiose med planter, og arvemateriale fra romstasjonsbakteriene viste at også de kan være en god venn for matplanter. Funnet er spennende da man ikke visste at slike nyttige bakterier fra jordkloden ville trives i rommet. NASA har et eget program knyttet til jordbruk i rommet, og mener disse bakteriene kanskje kan bli brukt til å dyrke mat på Mars. Men det gjenstår fortsatt mye forskning før vi kan sende ut de første agronautene.

Den internasjonale romstasjonen har gått i bane rundt jorden siden 2000.Foto: iStock/NASA.
Kilde: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2021.639396/full