Håvard
Publisert: 3. november 2021

I Japan kan forbrukere nå få kjøpt verdens første genredigerte matvarer. Tomatene fra selskapet Sanatech Seed ble lagt ut for salg 15. september.

Sanatech Seed, en oppstartsbedrift  med utspring fra universitet i Tsukuba, Japan, satser stort på å bruke genredigering for å lage sunnere matvarer. Deres første produkt er tomaten Sicilian Rouge High GABA, hvor selskapets forskere har endret tomatens arvestoff slik at det skal produsere mer GABA.

Hos mange dyr, mennesket inkludert, fungerer GABA som en neurotransmittor, altså en kjemisk komponent som overfører nervesignaler mellom nerveceller. Ved å bruke genredigeringsverktøyet Crispr klippet forskerne vekk en kjent bremsekloss for GABA-produksjon, slik at Sanatechs tomat inneholder fire til fem ganger mer GABA enn en tilsvarende uredigert tomat. Sanatech Seed hevder at de som spiser deres tomater vil få lavere blodtrykk, bedre søvn og generelt være mer avslappede mennesker. Hvor mange tomater man må spise for å få noen effekt er ukjent.

Den første genmodifiserte matvaren som kom på markedet i 1994 var også en tomat. Den gikk under navnet Flavr Savr, og skulle være en mer holdbar og smakfull tomat. Men tomaten ble en kommersiell flopp, og tre år senere var den borte.

Kilder:
https://sanatech-seed.com/en/20210915-2/
https://www.newscientist.com/article/2291194-tomato-is-first-crispr-edited-food-to-go-on-sale-in-the-world/

Illustrasjonsfoto: iStock