Publisert: 23. mars 2022

En av teoriene rundt Covid-19 er at sykdommen kommer fra flaggermus eller skjelldyr. Men hvordan kan egentlig mennesker bli smittet av dyresykdommer?

Av Mari Aarøe (11) og Alma Indrelid-Færseth (11)

SmåGENialt har intervjuet professor emeritus Audun Helge Nerland om hvordan sykdommer overføres fra dyr til menneske. Audun Helge Nerland er immunolog og mikrobiolog og har blant annet jobbet med tropiske infeksjonssykdommer og vaksineutvikling.

Portrett av Alma Indrelid-Færseth, professor emeritus Audun Helge Nerland og Mari Aarøe
Alma Indrelid-Færseth, professor emeritus Audun Helge Nerland og Mari Aarøe (fra venstre) har snakket om zoonoser, sykdommer som kan smitte mellom dyr og mennesker. Foto: Stine Hufthammer Indrelid

– Hvordan kan vi bli smittet av dyr?

– Når vi blir smittet av sykdommer fra dyr er det oftest fordi vi har vært for nær dyrene. Vi kan ha fått i oss spytt, eller avføring fra dyr som har virus eller bakterier i seg. Vi kan også bli syke ved at vi spiser kjøtt, eller dyreprodukter med smittsom sykdom. Noen sykdommer smitter også fra dyr til mennesker med for eksempel et insekt. Mange har vel hørt om malaria som smitter fra dyr til menneske ved at blod overføres med mygg, eller om borreliose som vi kan få ved å bli bitt av flått som tidligere har sugd blod fra hjortedyr med borreliabakterier.

– Hvordan kan en sykdom som egentlig er en dyresykdom bli til en sykdom for mennesker?

– Alle arter forandrer seg litt hele tiden. Når noen av forandringene, det vi kaller mutasjoner, fungerer godt vil de overleve og føres videre. Bakterier og virus har veldig kort generasjonstid. Generasjonstid for bakterier er tiden mellom hver gang bakterier deler seg i to og fordobles i antall. Denne tiden kan være helt ned mot 20 minutter. Det vil si at forandringer i bakterier og virus kan skje veldig fort. Samtidig er bakterier og virus bittesmå og finnes i veldig store antall. Hvis du får i deg en million bakterier, og én av disse viser seg å ha en mutasjon som gjør at den passer i akkurat din hals kan denne bakterien raskt dele seg og lage nye generasjoner med den samme mutasjonen.

Sjansen for at sykdommer skal smitte fra art til art øker når ulike arter lever nært på hverandre eller når arter som vanligvis ikke lever sammen kommer sammen. Et eksempel er frittgående høner som går ute i hønsegården. Der kan de treffe på trekkfugler som kommer fra helt andre deler av verden, og om hønene blir smittet av sykdommer disse trekkfuglene tar med seg kan også vi bli smittet av hønene.

Hane og høne i hønsegården
Fugleinfluensa kan smitte mellom frittgående høns og trekkfugler som kommer flygende fra andre deler av verden. Foto: iStock

– Hvordan gjør bakterier og virus oss syke?

– Bakterier og virus kan gjøre oss syke på flere måter. De viktigste måtene er at de går inn i cellene og organene våre og skader dem. Noen bakterier kan også produsere giftstoffer som kan gjøre oss syke. En tredje måte er at de lurer vårt immunsystem slik at immunsystemet angriper våre egne celler og gjør oss syke. Mange tror at covid-19 viruset gjør oss syke ved at det lurer vårt immunsystem til å angripe våre egne celler.

– Blir vi syke av alle typer bakterier og virus?

– Nei, det er egentlig bare noen få av de typene bakterier og virus som finnes rundt oss som gjør oss syke. Når det gjelder bakterier er det slik at de fleste bakteriene rundt oss ikke gjør oss syke, og noen bakterier trenger vi faktisk. Vi har til enhver tid så mye som 600-700 forskjellige bakterietyper i magen. Mange av disse er vi avhengig av for at fordøyelsen skal virke, og vi ville ikke klart oss uten.

– Finnes det bakterier eller virus som er ufarlige for dyr, men som kan være farlige hvis vi får dem inn kroppen?

– Ja, det finnes mange bakterier og virus som vi og dyrene reagerer ulikt på. Det finnes mikrober som dyrene ikke blir syke av, men som gjør oss veldig syke, og omvendt. Et eksempel er rotter og mus. De lever i omgivelser der de har mye bakterier og virus rundt seg, og har veldig gode immunsystem slik at de ikke blir syke. Det kan være litt skummelt når et dyr kan ha en smittsom bakterie i seg uten at de blir veldig syke, eller uten at det synes på dem. Da vet man ikke hvem som kan overføre sykdommen.

– Mange har kjæledyr, eller ønsker seg det. Vi ønsker oss hund. Kan man bli smittet av sykdommer fra kjæledyr?

– Ja, det kan man. Det er langt større sjanse for å bli smittet av sykdommer fra et kjæledyr enn det er for å bli smittet av et husdyr, eller et vilt dyr. Det er fordi vi har så mye tettere kontakt med kjæledyrene våre. Én kjent sykdom som kan smitte fra kjæledyr er toksoplasmose. Denne sykdommen forårsakes av en parasitt som finnes i tarmen til katter og som kan være farlig hvis en gravid kvinne blir smittet. Barn kan for eksempel bli smittet av toksoplasmose om de leker i en sandkasse der en katt har bæsjet.

bilde av Norsk skogskatt i blomstereng
Toksoplasmose en parasitt som finnes i tarmen til katter og som kan være farlig hvis en gravid kvinne blir smittet. Foto: iStock

– Er det noen dyr det finnes farligere sykdommer fra enn andre?

– Flaggermus er jo et dyr som har fått skylden for flere sykdommer som har smittet mennesker. Men man vet ikke sikkert hvorfor. Kanskje kan det være fordi noen flaggermus lever som vampyrer og suger blod fra andre arter. For mennesker er nok de farligste dyrene å ha nær kontakt med de som ligner mest på oss, kan dere tenke dere hvilke det er?

– Aper???

– Ja, det er riktig. Og det er fordi sykdommene våre nære slektninger har trolig ganske lett kan tilpasse seg også til oss.

– Er det en måte å unngå at sykdommer fra dyr overføres til mennesker?

– Vi må være snille mot dyrene. Dyr som blir godt behandlet blir ikke så fort syke. Og så må vi unngå å ha for nær kontakt med dyr vi er redde for at kan være syke. Det er viktig å passe på at kjæledyrene har alle aktuelle vaksiner, og ikke så lurt å la kjæledyret slikke deg i ansiktet, for eksempel. Og så er det viktig å være nøye når vi lager mat, både med å varme opp maten og å være renslige når vi behandler matvarer

Bilde av skjelldyr, også kjent som pangolin
En av teoriene rundt Covid-19 er at den kom fra dyr som flaggermus eller skjelldyr (pangolin) som brukes som mat i Kina. Foto: Ms. Sarita Jnawali, NTNC – Central Zoo