Håvard
Publisert: 4. april 2022

I Brasil har forskere funnet selvlysende, genmodifiserte sebrafisk utenfor et stort produksjonsanlegg for akvariefisk. Forskerne tror at dette er bare starten på spredning av GMO-fisken.

Foto: iStock

Sebrafisk, en fisk som hører hjemme i elvene i Bangladesh og India, har lenge vært populære blant både akvarister og forskere. De er små, robuste og har kort generasjonstid. Det gjør dem enkle å holde i fangenskap og godt egnet for forskere som interessert i genetikk og evolusjon. De første selvlysende sebrafiskene, laget med gener fra selvlysende maneter, ble til som del av forskning. Men få år senere kjøpte et amerikansk selskap markedsføringsrettighetene og solgte både selvlysende grønne, røde, gule, rosa og blå sebrafisker på akvariemarkedet. Dette ble starten på en ny trend med selvlysende GMO-fisk i private hjem.

Denne trenden bredde rundt seg i flere land, deriblant USA og etter hvert Brasil. Det ble ytret bekymringer om hva som ville skje dersom fisken rømte, uten at disse argumentene ble utslagsgivende for myndighetene. Nå har altså bekymringen blitt en virkelighet, og grønn- og rødglødene GMO-fisk svømmer fritt rundt i flere brasilianske bekker. Hva de endelige konsekvensene vil bli er høyst usikkert, men forskerne som fant de selvlysende fiskene forventer at de vil spre seg videre i vassdragene. Og at det menneskeskapte neonintense fargespillet muligens kan spre seg til andre arter i naturen.