Stine
Publisert: 19. august 2022

Et amerikansk firma vil bruke gensaksen Crispr til å klippe bort gener ansvarlig for et allergifremkallende protein hos katter.

Mange drømmer om å ha katt, men ikke alle som ønsker seg det kan ha en pelskledd husvenn. Katteallergi er den vanligste dyreallergien, og hver tiende nordmann reagerer på katter med tett nese, rennende og kløende øyne, astma eller utslett.

Det er proteiner som finnes i kattens spytt, hud og urin som fremkaller allergiske reaksjoner. Når katten slikker seg på potene og pelsen for å vaske seg, spres også allergifremkallende proteiner gjennom kattepelsen eller virvles opp i luften. Firmaet InBio vil bruke Crispr til å klippe i to gener som sammen produserer et av kattens mest allergifremkallende proteiner, Fel d 1.

For å undersøke om katter kan klare seg uten Fel d 1, har forskerne sammenlignet tamkattens versjon med genene hos tiger, løve, puma, leopard og gaupe. Oppskriften på gener for proteiner med viktig funksjon er ofte like mellom slektninger, men i genene som koder for Fel d 1 fant forskerne mange forskjeller mellom artene.

Foreløpig har forskerne brukt Crispr til å slå ut disse genene i katteceller i laboratoriet, neste steg er å gjøre det samme i levende katter.

Katter kan forresten også bli allergiske mot mennesker, men dette har firmaet enda ikke foreslått noen løsning på.

Kilder:
Brackett, N.F., et al. The CRISPR Journal,2022. 5(2): p. 213-223.
Norges Astma- og Allergiforbund, Dyreallergi, oppdatert 23.09.2020