Håvard
Publisert: 6. desember 2023

Når nettene blir lange, og bestemor ikke sover så godt lenger, så kan hun nå beundre sin selvlysende petunia midt på natten. Om hun bor i USA.

Plante-gründerne i Light Bio i USA har fått tillatelse til å selge sine selvlysende petuniaer til bestemor og alle andre som måtte ønske litt lys i nattemørket. Petuniaene fra det amerikanske selskapet lyser sterkere enn andre selvlysende planter, takket være gener fra selvlysende sopp som selskapets forskere har satt inn i prydplantens arvemateriale.

Tidligere selvlysende planter har gitt fra seg et svakt lys, som kun kom frem om planten ble sprayet med et spesielt kjemikal. Dette fordi man tidligere brukte gener fra selvlysende maneter, noe som passer dårlig med plantebiologien. Den selvlysende soppen er nærmere beslektet og kjemikaliene som tidligere måtte sprayes på for at plantene skulle lyse, lager disse petuniaene selv helt naturlig. Resultatet er et kraftig og vedvarende irrgrønt lys.

Ikke alle synes nyheten er pryd og gammen. Jennifer Kuzma, direktør for senteret for Genetic Engineering and Society ved North Carolina State University, er bekymret for hvordan dyr og insekter vil reagere på lys som de ikke er vant til.

– Påvirkningen er avhengig av hvor utbredt plantene blir, og hvorvidt de sprer seg, forteller Kuzma til Wired.

Foto: Light Bio
Kilder:
https://www.aphis.usda.gov/aphis/newsroom/stakeholder-info/sa_by_date/sa-2023/rsr-light-bio-petunia
https://www.wired.com/story/here-come-theglow-in-the-dark-houseplants/