Håvard
Publisert: 12. juni 2024

Australske mattrygghetsmyndigheter har konkludert med at en genmodifisert banan er trygg å spise. Dermed er det duket for at bananen kan inngå i kampen mot panamasyken.

På 1950-tallet rammet panamasyken flere og flere plantasjer, og eksporten av datidens mest populære dessertbanan, Gros Michel, døde ut. Gros Michel var smakfull, søt og hadde et tykt skall som gjorde den ypperlig for eksport. Næringen måtte legge om til dessertbananen vi importerer i dag – Cavendish. Men nå er panamasyken også blitt en trussel mot Cavendish-bananen. Denne gangen er det panamasyke-stammen TR-4 som truer dessertbananene, en næring verd rundt 150 milliarder kroner verden over. Og hverken sprøytemidler, kjemisk eller fysisk behandling av jorden og plantene ser ut til hjelpe.

Den australske forskeren James Dale og hans kollegaer ved Queensland University of Technology har de siste 20 årene jobbet med å utvikle en genmodifisert banan som er resistent mot TR-4-stammen av panamasyken.

Denne har de utviklet ved å sette inn et banangen fra villbanan inn i en Cavendishbanan. Nå har den genmodifiserte bananen fått godkjenning fra australske mattrygghetsmyndigheter, som har konkludert med at den er trygg å spise.

I Australia er ikke panamasyken så ødeleggende som den har vært andre plasser i verden. Derfor vil ikke bananen bli tatt umiddelbart i bruk i produksjonen, men vil kunne dyrkes av australske bananbønder om det skulle bli nødvendig.

Panamasyken truer igjen dessertbananene. Foto: emarys/iStock
Kilde:
www.abc.net.au/news/2024-02-16/australiaapproves-first-genetically-modified-bananapanama-tr4/103476986