Nye fôrressurser: fra innovasjon til ny norsk næring?
Sted: Grand – Bergen
Tidspunkt: 17.00-18.00
Påmelding er stengt fordi salen er full. Det er mulig å følge arrangementet digitalt via vår hjemmeside.
Norge er verdens største eksportør av oppdrettslaks, og bransjen har ambisjoner om kraftig vekst i årene som kommer. I dag er 92% av det oppdrettslaksen spiser importert fra utlandet, og fôr kan bli en flaskehals for vekst og bærekraft i norsk havbruk.
Regjeringen ønsker økt selvforsyning og har satt et mål om at alt fôr til oppdrettsfisk og husdyr i fremtiden skal komme fra bærekraftige norske kilder. Men er det realistisk?
Ved et Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) innen industriell bioteknologi jobber forskere og næringsliv sammen for å utvikle nye mulige fôrråvarer.
- Hva slags råvarer kan vi produsere nok av i Norge?
- Hvilke krav setter kundene til nye fôrråstoff?
- Og hvem er villig til å ta kostnadene og risikoen ved å bygge opp en ny norsk industri?
Bioteknologirådet inviterer sammen med Bergens Næringsråd til åpent møte for å diskutere hva som må til for å gjøre forskning og innovasjon om til ny norsk næring.
Arrangement fra kl. 17.00 til 18.00.
Lett servering og mingling fra kl. 18.00 til 19.00.
Sted: Grand Bergen.
Arrangementet strømmes.
I panelet:
Monica Mæland (Administrerende direktør, Bergen Næringsråd)
Monica Mæland er administrerende direktør i Bergens Næringsråd.
Mæland var byrådsleder i Bergen fra 2003 til 2013. Fra 2013 til 2021 var hun næringsminister, kommunal- og moderniseringsminister og justis- og beredskapsminister i Erna Solbergs to regjeringsperioder. Mæland er utdannet jurist fra Universitetet i Bergen, og kom fra stillingen som partner i Schjødt til Bergen Næringsråd.
Olav Fjeld Kraugerud (Seniorrådgiver bærekraftig fôr, Bellona)
Olav Fjeld Kraugerud jobber med bærekraftige løsninger for norsk landbruk og havbruk, og hvordan vi setter fart på utviklingen av norsk bioøkonomi. Han har spesielt fokus på bærekraftig fôr for fremtiden. Olav har lang fartstid innen fôrområdet, både fra næringsliv og akademia, og som forsker og operasjonell leder.
Karl Almås (Spesialrådgiver, SINTEF Ocean)
Karl A. Almås, Ph.D. er spesialrådgiver ved SINTEF Ocean, og tidligere administrerende direktør ved SINTEF Fiskeri og havbruk AS. Almås har omfattende erfaring innen bioteknologi, akvakultur og marin utvikling og har blant annet ledet SINTEF Oceans arbeid med utvikling av et veikart for fremtidig fòrproduksjon i Norge og for regional utvikling av en tareindustri i Trøndelag.
Arild Johannessen (CTO, Gas2Feed AS)
Dr. Arild Johannessen, (CTO), har erfaring fra teknologiutvikling og produksjon av mikrobielle proteiner ingredienser for bruk i fôr industrien. Han har vært involvert i prosjekter for slik helt tilbake til Norferm sitt initiativ på Tjeldbergodden, til at denne teknologien i dag er etablert og produserer i Kina. I dag er Arild ansvarlig for teknologi og teknologiutvikling i selskapet Gas2Feed AS. Gas2Feed AS har en teknologi for sirkulær produksjon av høykvalitets proteiner hvor CO2 brukes som råstoff for industriell produksjon av et mikrobielt protein for bruk i fôr til akvakultur.
Anne Hvistendahl (Global sjef for sjømat i DNB)
Anne Hvistendahl er global sjef for sjømat hos DNB og styremedlem i NCE Seafood Innovation. Hun har ledet DNB Sjømat i 13 år og har jobbet med sjømat fra ulike vinkler siden 1995. Som leder for verdens største sjømatbank håndterer Hvistendahl hele oppdrettsnæringens verdikjede, fra fôringredienser via fôrprodusenter til oppdrettsanlegg. Under hennes ledelse har DNB finansiert bærekraftige prosjekter gjennom grønne obligasjoner og bærekraftslinkede lån for 110 mrd med fokus på å redusere næringens klimaavtrykk.
Leif Kjetil Skjæveland (Bærekraftansvarlig og samfunnskontakt, Skretting)
Leif Kjetil Skjæveland er Skrettings bærekraftansvarlige og samfunnskontakt i Norge og sitter i styringsgruppa for regjeringens samfunnsoppdrag om bærekraftig fôr. Han arbeider mye med råvareutfordringer både for leverandør- og detaljleddet, samt Skrettings prosjekter med novel råvarer.
Debattleder:
Øystein Hage (Sjefredaktør Intrafish, Fiskeribladet og Kystens Næringsliv)
Hage er sjefredaktør Intrafish, Fiskeribladet og Kystens Næringsliv og har jobbet med problemstillinger knyttet til fiskeri- og havbruksnæringen i 25 år.
Andre medvirkende:
Petter Frost (Direktør, Bioteknologirådet)
Stine Hufthammer Indrelid (Seniorrådgiver, Bioteknologirådet)