Boktips

Populærvitenskapelige bøker

 

Omslag

Min DNAgbok. Personlig og forståelig om genetikk av Ellen Økland Blinkenberg

Blinkenberg er overlege ved Senter for medisinsk genetikk og molekylærmedisin ved Haukeland sykehus i Bergen. Hennes bok om genetikk og etiske spørsmål har allerede skapt livlig debatt blant annet i Morgenbladet.

Blinkenberg er bekymret for at folk ikke forstår konsekvensene når de gir fra seg genmaterialet sitt.

– DNA er veldig privat, og nå er det et stort press på folks gener. Det er mange som vil ha dem, sier Blinkenberg i et intervju med VG.

Cappelen Damm 2013

 

OmslagMine vidunderlige gener av Lone Frank

Mens hun arbeidet med boka Mine vidunderlige gener, bestilte Lone Frank analyser av sine egne gener. To uker etter at hun skrapte løs noen celler fra innsiden av munnen med en vattpinne og sendte prøven til Island, kom e-posten fra selskapet deCODEme om at resultatene var klare.

I boka forteller hun om sine personlige erfaringer med gentester – og intervjuer sentrale skikkelser i moderne genetikk om mulighetene de nye gentestene tilbyr.

Her kan du se video fra et debattmøte med blant annet Lone Frank og Ellen Blinkenberg: Hva kan genene røpe?

Danor forlag 2012

 

BokomslagHenrietta Lacks udødelige liv

Cellene til den amerikanske kvinnen Henrietta Lacks er dyrket i flere tonn i laboratorier verden over. På 1950-tallet var hun opphav til en såkalt cellelinje uten selv å vite det. Boken handler om kvinnen – og om skjebnen til cellene hennes.

Historien om Henrietta Lacks ble også omtalt i tidsskriftet GENialt nr. 3-2009 (pdf, artikkelen står på side 18-20) før boka kom ut. Da skrev Biotekniloginemndas direktør Sissel Rogne: “Jeg stiftet bekjentskap med Henrietta Lacks i en petriskål på laboratoriet flere tiår etter hennes død”! En artikkel i GENialt fra 2013 handler om et forlik mellom Henrietta Lacks’ etterkommere og amerikanske forskningsmyndigheter.

Juritzen forlag 2011

 

 

Skjønnlitteratur

 

OmslagVirus av Paul McEuen

Den amerikanske fysikkprofessoren Paul McEuen har skrevet en thriller om biologiske våpen som nå er oversatt til norsk. I boka truer kampen om kontrollen over en livsfarlig soppspore både hovedpersonen og menneskeheten.

I et intervju med A-magasinet (Aftenposten) sier forfatteren:

– Under og etter den annen verdenskrig hadde mange land offensive programmer for biologisk krigføring, inkludert våpen for spredning av miltbrann og kopper. Etter konvensjonen om biologiske våpen fra 1972 som forbyr utvikling, produksjon og lagring av slike våpen – og er undertegnet av mer enn 160 nasjoner – ble disse programmene avviklet. Om det fortsatt finnes lagre med biologiske våpen gjemt bort, eller om nye programmer er igangsatt, er umulig å vite.

Bazar forlag 2012

 

Bok - Syk pikeSyk pike av Espen Holm

Om få år er vi 10 milliarder mennesker. Vi skal ha mat, vann og tak over hodet. Det kan aldri gå bra. Noe drastisk må gjøres.

Vera Lang, biologistudent, er forsvunnet. I New York, Stockholm og Oslo dør en rekke toppsjefer. Kort tid etter blir kollegene syke og dør. Bygninger settes i karantene, legene famler i blinde.

London-OL 2012. Turister fra 170 land ankommer byen. Sgt. John Fletcher, Irak-veteran og terroristjeger, får i oppdrag å beskytte hovedstaden. Kan dødsfallene fra året før kobles til internasjonale terrorceller? Står London for tur?

Politiet får sjokk når de skjønner hva befolkningen har i vente.

I denne besettende romanen veksler Espen Holm mellom terroristjegerens håpløse kamp og den fanatiske biologens logiske handlinger. Syk pike er en uhyggelig, realistisk fortelling med drivende engasjement.

Piratforlaget 2010.

 

Bok - MyrenMyren av Arnaldur Indridason

En eldre mann blir funnet myrdet i en kjellerleilighet i Reykjavik. Gjemt under en skriverbordsskuff finner politiet et bilde av en barnegrav. Når man klarer å tyde inskripsjonen på gravstøtten viser det seg at det ligger en fire år gammel jente der, og at hun døde i 1968. Ved hjelp av fotografiet nøster politiet opp gamle og nye forbrytelser som har ført til flere familietragedier. Samtidig forsvinner en ung kvinne fra sitt eget bryllup……..

Myren ble i 2002 kåret til Nordens beste kriminalroman. I 2003 vant Indridason igjen og er den eneste som har vunnet prisen to ganger.

Boken er utgitt på Cappelens Forlag.

 

Bok - SmertegrensenSmertegrensen av Tore Oksholen

Smertegrensen er en besnærende thriller, om bioteknologisk terror og en virkelighet som nærmer seg raskere enn vi liker å tenke.

En kvinne med ansiktet fullt av verkende byller vakler inn på St. Olavs Hospital i Trondheim. Legene er ikke i stand til å stille diagnose. Stipendiat og medisinstudent Audrey Dishambé opplevde borgerkrigen i Sierra Leone, og nå forsøker hun å skape seg en ny tilværelse i Norge, med spisskompetanse innen bioteknologi. Hun oppdager noe svært urovekkende: Kvinnen med byllene er bærer av et smittsomt virus man trodde var utdødd. St. Olavs hospital isoleres, menneskene der inne er prisgitt hverandre og det dødbringende viruset. Utenfor sykehusets murer stiger panikken i takt med helsemyndighetenes kamp mot klokka. Så gjør Audrey en ny oppdagelse …

Tore Oksholen er journalist, og har jobbet bl.a. i Aftenposten, Adresseavisen og NRK. Oksholen arbeider nå som forskningsjournalist i tidsskriftet Gemini, tilknyttet NTNU og Sintef.

Boken er utgitt på Gyldendal Norsk Forlag 2006.

 

Bok - En rik høstEn rik høst av Tore Oksholen

St. Olavs hospital: Noe går galt under en operasjon, og pasienten erklæres hjernedød – for så å forsvinne sporløst. En tid etter forsvinner en gravid kvinne i forbindelse med en svangerskapskontroll. Hun dukker opp igjen et døgn senere, grotesk lemlestet.

Vegg i vegg med sykehuset, på det medisinske fakultetet, arbeider Audrey Dishambé. Audrey kom til Norge som tenåring, fra det borgerkrigsherjede Sierra Leone og machetesvingende morderbander. Nå forsker hun på det menneskelige arvestoff, og møter ondskapen i en ny forkledning.

Tore Oksholen er journalist, og har jobbet bl.a. i Aftenposten, Adresseavisen og NRK. Oksholen arbeider nå som forskningsjournalist i tidsskriftet Gemini, tilknyttet NTNU og Sintef.

Boken er utgitt på Gyldendal Norsk Forlag 2005.

 

Bok - Min søsters vokterMin søsters vokter av Jodi Picoult

Originaltittel: My Sister’s Keeper

Anna er ikke syk, men hun kunne like gjerne vært det. I løpet av sitt trettenårige liv har hun gjennomgått utallige operasjoner. Hun har nemlig blitt satt til verden for at hennes beinmarg skal redde den eldre søsteren, Kate, fra leukemien hun lider av. Men nå har Anna for første gang begynt å stille spørsmål ved hvem hun egentlig er, og hvem hun ønsker å være. Er hun noe mer enn sin søsters livredder?

For Anna tvinger det seg fram en umulig avgjørelse. En avgjørelse som skal splitte familien og som kanskje får fatale følger for Kate.

Boken er utgitt på Cappelen forlag 2007.

 

Bok - Oryx og CrakeOryx og Crake av Margaret Atwood

Originaltittel: Oryx and Crake

Snømann er fortelleren i denne besettende og skarpskodde fremtidsromanen. Han er tilsynelatende den eneste overlevende etter en miljøkatastrofe som har etterlatt en jord full av vrakgods og avfall og lumske rovdyr som er avlet fram i laboratoriene. Helt alene er han riktignok ikke. Han er omgitt av crakerne, genspleisede menneskelignende vesener, som han har reddet fra utryddelseskatastrofen.
Hver dag blir en kamp for mannen som opprinnelig het Jimmy, som ble fanget inn av den maktglade og geniale Crake, og som elsket Oryx. Hvordan skal han finne forklaringen på det som har skjedd, og hvordan skal han unnslippe utslettelse?
Boken er utgitt på Aschehoug forlag 2004.

Siden ble opprettet: 08.07.2010. Siden ble oppdatert: 08.03.2017

© 2020 Bioteknologirådet. | Design: Tank - Utviklet av: Spekter