10.11.2017

Første GMO-laks solgt som mat

Mer enn fire tonn av den genmodifiserte AquAdvantage-laksen er blitt solgt til canadiske forbrukere. Foto: AquaBounty.

Genmodifisert fisk er for første gang solgt i matbutikker. Men de canadiske forbrukerne får ikke vite hvor den selges, enten de vil kjøpe den eller unngå den.

Av Hallvard Kvale i tidsskriftet Genialt

 

I 2015 ble den første genmodifiserte laksen i verden godkjent for salg i USA. Selskapet AquaBounty hadde da vært gjennom en mer enn tjue år lang godkjenningsprosess for den såkalte AquAdvantage-laksen, som er genmodifisert for å nå slaktevekt raskere. Godkjenningen ble senere satt på vent frem til man fikk avklart spørsmålet om hvordan forbrukerne skulle informeres om at produktet var genmodifisert.

Året etter ble AquAdvantage-laksen godkjent i Canada, og 4. august i år offentliggjorde AquaBounty at mer enn fire tonn av den genmodifiserte fisken har blitt solgt til canadiske kunder. Selskapet oppgir at de de solgte produktet til markedspris for laks, like i overkant av 90 kroner per kilo.

Ikke merket som GMO

Ifølge det canadiske regelverket trengte ikke laksen å merkes som genmodifisert (GMO), og AquaBounty vil ikke offentliggjøre hvilke distribusjonsselskaper de solgte produktet til. Dette skaper en paradoksal situasjon: Canadiske forbrukere som gjerne vil smake verdens første genmodifiserte dyr som er godkjent som mat, vet ikke hvor de skal gå for å kjøpe det. Samtidig kan ikke kunder som ikke ønsker å spise GMO-mat, være sikre på at laksen de kjøper ikke er genmodifisert.

Amerikanske og canadiske myndigheter har konkludert med at AquAdvantage-laksen er like trygg å spise som vanlig oppdrettslaks. Likevel har canadiske anti-GMO-organisasjoner kritisert godkjenningen av laksen, og ikke minst beslutningen om å selge den til forbrukerne uten merking. AquaBounty, på sin side, fastholder at det finnes et marked for produktet deres.

– Vi tror AquAdvantage-laksen er mindre ressurskrevende og mer bærekraftig enn annen oppdrettslaks, uttalte direktør Ronald Stotish til GENialt i fjor.

Vokser raskere

AquAdvantage er en variant av atlanterhavslaks som er genmodifisert for å nå slaktevekt raskere. Den genmodifiserte utgaven har fått satt inn to biter med DNA fra andre arter: et vekstgen fra slektningen kongelaks og en DNA-bit (promotor) som styrer aktiviteten til genet, fra fiskearten ålekone. Vekstgenet gjør at den genmodifiserte laksen vokser fortere, og promotoren gjør at genet er aktivt hele året.

Fiskene oppdrettes i Panama, i tanker på land for å redusere faren for at de rømmer og parer seg med villfisk. Fiskeeggene blir også bestrålt, slik at det store flertallet av laksene blir sterile. Selskapet har nå planer om å utvide virksomheten til Prince Edward Island i Canada.

Kommer neppe til Norge

Genmodifisert mat kan bare selges i Norge dersom den er godkjent av myndighetene. For å få en slik godkjenning, må det dokumenteres at produktet ikke medfører noen helse- eller miljørisiko. Genteknologiloven stiller i tillegg særegne krav til bærekraft, samfunnsnytte og etisk forsvarlighet for genmodifisert mat dersom den skal godkjennes.

AquaBounty-direktør Ronald Stotish uttalte til GENialt i fjor at selskapet håper å kunne utvide markedet for laksen til Argentina, Brasil og Kina, men de ser ikke noen grunn til å søke om å få selge den i EU, på grunn av den strenge reguleringen av genmodifisert mat der.

Se video fra debatt om genmodifisert laks fra Bergen. 

Siden ble opprettet: 10.11.2017. Siden ble oppdatert: 09.11.2017

Relevante temasider

Flere nyheter

Genredigering – hvordan skal vi regulere teknologien bak fremtidens middag?

08.07.2019

  Hvilke muligheter og utfordringer skaper genredigering for.. Les mer »

GENialt – sommerlektyren er sikret!

28.06.2019

Nyt sommeren og siste utgave av GENialt. Les.. Les mer »

Åpent møte: Sekvensering av nyfødte

07.06.2019

Genomsekvensering på friske nyfødte er nå mulig. Hindrer.. Les mer »

Sjå direkte: Trenger vi dyr for å få kjøtt?

06.06.2019

Laboratoriekjøtt, reint kjøtt, dyrefritt kjøtt og kunstig kjøtt… Les mer »

Trenger vi dyr for å få kjøtt?

16.05.2019

Laboratoriekjøtt, rent kjøtt, dyrefritt kjøtt og kunstig kjøtt… Les mer »

Regjeringens forslag til endringer i bioteknologiloven på høring

15.05.2019

  – Vi foreslår to hovedendringer: Å gjøre.. Les mer »

Frokostmøte 11. juni: Genteknologi og Crispr mot kreft – Hype eller håp?

09.05.2019

Med genteknologier som CRISPR utvikles neste generasjons immunterapier… Les mer »

Workshop for lærere: Nytt digitalt verktøy for ungdomsskolen

08.05.2019

På denne workshopen blir du kjent med det.. Les mer »

Debatt i Tromsø 22.5: Ungdomspolitikere om GMO   

07.05.2019

Hva mener neste generasjons politikere om genredigert mat?.. Les mer »

Bioteknologirådets forslag til ny GMO-regulering er publisert internasjonalt

30.04.2019

I desember i fjor presenterte Bioteknologirådet et forslag.. Les mer »

© 2019 Bioteknologirådet. | Design: Tank - Utviklet av: Spekter