Publisert: 15. desember 2015

Portrett

Bioteknologiloven bør endres slik at det åpnes for å gi genterapi til flere pasientgrupper, anbefaler Bioteknologirådet i en ny uttalelse.

Bruk av genterapi bør ikke lenger begrenses til behandling eller forebygging av alvorlig sykdom, mener Bioteknologirådet. Genterapi er behandling av sykdom ved å korrigere feil i pasientens gener eller DNA. Bioteknologirådets forslag innebærer å åpne for mer omfattende bruk av genterapi i det norske helsevesenet, men hver enkelt behandling må fortsatt vurderes for risiko, kostnad og nytte før den eventuelt godkjennes og tas i bruk.

I dag tillates bruk av genterapi i Norge kun mot «alvorlig sykdom», men det er uklart hvor grensen for alvorlig sykdom går. De siste årene er det gjort fremskritt i forskningen på bruk av genterapi mot mange ulike sykdommer og tilstander av ulik alvorlighetsgrad, som kreft, immunsvikt, leddgikt, hiv og arvelig blindhet.

– Det har skjedd viktige framskritt innen genterapi de siste årene, slik at metoden er blitt sikrere og mer effektiv. Det trengs riktignok mer forskning før noen form for genterapi mot sykdommer og tilstander som ikke regnes som alvorlige er klar for bruk i Norge. Vi anbefaler likevel å endre lovverket, slik at det norske helsevesenet står klart til å ta slike behandlinger i bruk dersom de kommer, sier Bioteknologirådets leder Kristin Halvorsen.

Rådet mener bruken av genterapi fortsatt skal reguleres i bioteknologiloven, ettersom endring av genetisk materiale hos mennesker hører naturlig hjemme under lovens virkeområde.

Les hele uttalelsen om genterapi her.

 

Pressekontakt: Kommunikasjonssjef Hallvard Kvale, tlf: 976 900 76 eller epost: hallvard.kvale[at]bioteknologiradet.no.