16.09.2020

Ukens gjest: Synne Lerhol

Har du fått med deg den siste utgaven av Biotekpodden?

I Biotekpodden denne uken møter du Synne Lerhol, medlem i Bioteknologirådet, politisk rådgiver i Røde Kors og sentralstyremedlem i Senterungdommen. Hun prater med Elisabeth Gråbøl-Undersrud og Truls Petersen om den nye bioteknologiloven, hvorfor «sorteringssamfunn» er et dårlig begrep og hva hun tror blir viktige debatter i årene fremover.

Du kan høre hele episoden på Spotify og iTunes.

Tidligere episoder av Biotekpodden:

Episode 1: Norge har fått ny bioteknologilov, hva betyr det?

Episode 2: Medisinsk historiker Eira Bjørvik forteller historien om assistert befruktning. Den handler om skam. Om hemmelighold. Om tabuer og harde fronter, men også medisinske gjennombrudd. Alt i kampen om å bli forelder.

Episode 3: Potteplanten som ble luftrenser. Ved hjelp av genteknologi har amerikanske forskere utviklet en gullranke som kan rense luften for skadelige stoffer. For å få det til, måtte gullranken få en lever. Hvordan fikk de til det? Og hvor omstridt er det å genmodifisere planter?

Episode 4: Biotekpoddens sommerspesial. Visste du at bioteknologi kan ha en hel del å si for din sommer? Vi gir deg en god dose sommerkrim, forteller deg mer om sammenhengen mellom gener og smak. Og hvis du lurer på om genene dine vil bli påvirket av å være mange uker sammen med venner og familie, bør du lytte nøye. I en sommerspesial serverer vi selvsagt også ekte agurknyheter.

Episode 5: CRISPR i planter og dyr. Rundt 2012 klarte forskere ved hjelp av CRISPR å gjøre endringer i arvestoffet til planter og dyr. Men hva er egentlig genredigering? Kan CRISPR spille en rolle i produksjon av mat? Får du kjøpt genredigert mat i Norge? Og hva mener egentlig norske forbrukere om genredigert mat?

Episode 6: I 2015 endret for første gang forskere gener i menneskeembryoer ved hjelp av CRISPR. Siden har utviklingen gått raskt. Men er det riktig å «tukle» med genene våre for å redigere bort gener som kan gi alvorlig sykdom? Hvor står feltet i dag? Og kan CRISPR brukes i kampen mot covid 19?

Episode 7: Historien om The Golden State Killer har vist at DNA-analyser kan brukes på nye måter for å oppklare uløste saker. Svensk politi har nylig oppklart et 16 år gammelt dobbeltmord ved å bruke slektskapsdatabaser. Er de nye metodene noe for norsk politi? Elisabeth Gråbøl-Undersrud og Truls Petersen har fått besøk at Turid Haugen Thor fra KRIPOS.

Følg med i Biotekpodden på iTunes og Spotify.

Siden ble opprettet: 16.09.2020. Siden ble oppdatert: 16.09.2020

Relevante temasider

Flere nyheter

Offentleg utval om genteknologi

18.11.2020

Regjeringa har oppnemnd eit utval som skal greie.. Les mer »

Kronikk – Svangerskapsomsorg, tidlig ultralyd og den nye fosterdiagnostikken: Fem råd fra Bioteknologirådet

18.11.2020

Bioteknologiloven er en av Norges mest kontroversielle lover… Les mer »

BIOTEK 2020 – Hva nå?

17.11.2020

Rådet for legeetikk arrangerer i samarbeid med Bioteknologirådet.. Les mer »

I GENialt: Bidronningens hemmeligheter

21.10.2020

Hva vi putter i oss av mat, er.. Les mer »

I GENialt: Enkel blodprøve – kompliserte spørsmål

18.10.2020

Teknologien rundt analyse av fosterets DNA gir oss.. Les mer »

Sakskart til møte i Bioteknologirådet 16. oktober

15.10.2020

Tid: Fredag 16. oktober 2020 kl. 09.00-11.30 Sted: Sted: Digitalt,.. Les mer »

I GENialt: Genredigerte bananer – fremtiden for afrikanske bønder?

12.10.2020

Bananene på 1950-tallet smakte annerledes enn de vi.. Les mer »

Nobelpris til Charpentier og Doudna – CRISPR

07.10.2020

Årets Nobelpris i kjemi går til franske Emmanuelle.. Les mer »

I GENialt: Nye pingviner – nye gener

05.10.2020

I Akvariet i Bergen blir det stadig født.. Les mer »

I GENialt: DNA i politietterforskning

21.09.2020

De som har brukt sommeren til å se.. Les mer »

© 2020 Bioteknologirådet. | Design: Tank - Utviklet av: Spekter