18.10.2018

Gentester: Hva gjør kroppen din med koffeinet i energidrikken?

dame som sovner ved pulten

Foto: iStock.

Du og vennen din kan få helt ulike reaksjoner på å drikke energidrikk. Forklaringen kan være genetisk.

En undersøkelse fra Forbrukerrådet i 2018 viser at halvparten av barn og unge i alderen 10–18 år drikker energidrikker. Unge sier de drikker energidrikker for å være opplagte når de gjør lekser, men også når de er sammen med vennene sine etter skoletid. I avisene har det vært skrevet om ungdom som har havnet i koma etter å ha drukket store mengder energidrikk. Betyr det at energidrikk er farlig?

For å finne ut av det må vi se på hvilke gener som er med på å styre nedbrytning av stoffer som finnes i energidrikken. Energidrikk inneholder store mengder koffein. Koffein er et stoff som finnes naturlig i en rekke planter, og det kjemiske navnet er trimetyl-xantin. Koffein virker på sentralnervesystemet, og mange unge oppgir at de får hjertebank, hodepine, skjelvinger og blir nervøse når de drikker energidrikk. I tillegg kan det være vanskelig å sove på kvelden.

Ulike reaksjoner

Når du drikker energidrikk, vil koffeinet brytes ned av enzymer i leveren. I gjennomsnitt tar det rundt fem timer å bryte ned en gitt mengde koffein fra energidrikk til det halve. Men det er stor variasjon. Siden vi har ulike gener for nedbrytning av koffein, kan nemlig du og vennene dine bryte ned koffein i ulikt tempo. Derfor kan du ha en venn som kan drikke energidrikk etter middag og uten å ha problemer med å sovne, mens en annen venn kan bli liggende lys våken av å drikke energidrikk på ettermiddagen.

Uavhengig av hvilke gener du har for nedbrytning av koffein, kan høye doser med energidrikk gi koffeinforgiftning. Dersom du drikker energidrikk hver dag i lang tid, kan du utvikle toleranse for koffein. Det betyr at kroppen venner seg til koffein, og du må drikke mer energidrikk for å få samme oppkvikkende virkning som første gang du drakk energidrikk.

Les mer om gentesting her!

Teksten er produsert til et skoleprosjekt i samarbeid med Naturfagsenteret. Prosjektet lanseres i 2019.

Siden ble opprettet: 18.10.2018. Siden ble oppdatert: 18.12.2018

Relevante temasider

Flere nyheter

Frokostmøte: Syntetisk biologi

24.04.2019

  Med ny DNA-teknologi er det mulig å.. Les mer »

Genteknologi – vil vi vite..?

22.04.2019

Bør vi bruke genteknologi for å få vite.. Les mer »

Blir fremtidens kjøtt dyrket i laboratoriet?

21.04.2019

Hvor miljøvennlig er egentlig lab-burgeren? Og vil forbrukerne.. Les mer »

Arendalsuka: Genredigert mat – hvordan skal den reguleres?

20.04.2019

Hvordan bør genredigert mat reguleres?   Tid: Torsdag.. Les mer »

Arendalsuka: Kreftbehandling ved bruk av genterapi

12.04.2019

Bioteknologirådet, Kreftforeningen og Radforsk inviterer til podkast om.. Les mer »

Nytt GENialt – les oss på nettbrett og mobil

11.04.2019

Mangler du lesestoff til påske? I den digitale.. Les mer »

Workshop for lærere: Nytt digitalt verktøy for ungdomsskolen

01.04.2019

På denne workshopen blir du kjent med det.. Les mer »

USA: Første genredigerte matvare på markedet

01.04.2019

Soyaolje, som er gjort sunnere ved genredigering, er.. Les mer »

Ole Frithjof Norheim ny leder for Bioteknologirådet

29.03.2019

  Lege og professor i medisinsk etikk ved.. Les mer »

Sjå video frå Bioteknologidagen her

14.02.2019

Vi er glade for at meir enn 250.. Les mer »

© 2019 Bioteknologirådet. | Design: Tank - Utviklet av: Spekter