11.06.2012

– Behov for avklaring

Myndighetene både i Norge og i EU må nå gå opp grensen mellom genmodifiserte og ikke-genmodifiserte planter.

Andreas Tjernshaugen i tidsskriftet GENialt nr. 3/2012

Hensikten med grenseoppgangen er å klargjøre reglene for planter utviklet ved hjelp av nye metoder for planteforedling.

LES MER: Nye metoder for planteforedling: Bare litt genmodifisert?

Portrett av Casper Linnestad

Casper Linnestad i Miljøverndepartementet har deltatt i en ekspertgruppe som vurderte nye teknikker for planteforedling. Foto: Andreas Tjernshaugen

– Vi ser et behov for å avklare om disse teknikkene er innenfor eller utenfor regelverket for genmodifiserte organismer (GMO). Det er viktig blant annet for å gi industrien forutsigbarhet, sier seniorrådgiver Casper Linnestad i Miljøverndepartementet.

Uenighet

Linnestad har deltatt i en ekspertgruppe nedsatt av de GMO-ansvarlige myndighetene i EU, som har vurdert en rekke nye teknikker for planteforedling. På flere punkter er det uenighet blant ekspertene om hvor grensen mellom GMO og ikke-GMO skal trekkes.

Lovverket både i EU og i Norge er fra begynnelsen av 1990-tallet, med forarbeider fra 1980-tallet. Det er derfor ikke utviklet med tanke på alle de nye teknikkene.

– En nærliggende tolkning av dagens regelverk er at mange av de nye teknikkene er å regne som genmodifisering. Men vi trenger å avklare spørsmålet. I Norge vil flere av departementene trekkes inn i en slik vurdering, som også må skje i nær kontakt med EU, sier Linnestad.

Konklusjonen får store konsekvenser for bruken av plantene og teknikkene det er snakk om. Hvis en plantevariant defineres som en GMO, kreves omfattende dokumentasjon og utprøving før den eventuelt godkjennnes, både i EU og i Norge. Deretter skal matvarer hvor GMO-en inngår som ingrediens, eventuelt merkes så forbrukerne kan velge om de vil ha genmodifisert mat.

Vanskelig merking

Å håndheve kravet om merking kan bli spesielt vanskelig. Flere av de nye teknikkene gir ingen endringer i DNA som kan gjenfinnes i matvarene, og det finnes heller ingen andre etablerte metoder for å gjenkjenne matvarer utviklet med disse metodene.

– Det er en kjempeutfordring. For genmodifiserte produkter er vi lovpålagt å ha systemer for sporbarhet og merking på plass, sier Linnestad.

Les mer:

Bare litt genmodifisert?

 

 

 

 

Siden ble opprettet: 11.06.2012. Siden ble oppdatert: 19.03.2013

Relevante temasider

Flere nyheter

Nytt GENialt!

16.12.2019

I årets siste utgave av GENialt spør vi blant.. Les mer »

Her er regjeringens forslag til endringer i bioteknologiloven

13.12.2019

Fredag 13. desember la regjeringen fram forslag til.. Les mer »

Sjå video: Gentestar av barn på nettet – fritt fram for nysgjerrige foreldre?

11.12.2019

  Tid: 10.12.2019, kl. 9.30-11.30 Stad: Litteraturhuset i.. Les mer »

Gentester av barn på nettet: Fritt fram for nysgjerrige foreldre?

14.11.2019

Det er enkelt å bestille gentester av barn.. Les mer »

Conference in Oslo 23. april: DNA in police work: New methods, new challenges?

13.11.2019

  Pictures taken from the artist Heather Dewey-Hagborg´s.. Les mer »

Se video: Genetikkforedrag med Knut Erik Berge

12.11.2019

Vi strømmer direkte fra foredrag om genetikkens historie.. Les mer »

Ole Johan Borge slutter som direktør i Bioteknologirådet

11.11.2019

Etter snart fire år i jobben som direktør.. Les mer »

Kraftig summing rundt genmodifisert mygg i Brasil

21.10.2019

Kan forsøk med genmodifisert mygg for å bekjempe.. Les mer »

Se video: Frokostforedrag om gener, psykisk sykdom og personlighetstrekk

15.10.2019

Her kan du se opptak av Ole Andreassen.. Les mer »

Hold av datoen: Bioteknologidagen 2020

14.10.2019

Hva skjedde på bioteknologifeltet i 2019? Hva vil.. Les mer »

© 2020 Bioteknologirådet. | Design: Tank - Utviklet av: Spekter