17.08.2012

Vil merke genmodifisert mat i California

Kvinne vurderer varer i supermarked

I dag merkes ikke genmodifiserte varer i amerikanske butikkhyller. Foto: Yay Images

En folkeavstemning i november avgjør om genmodifiserte matvarer heretter skal merkes i USAs mest folkerike delstat.

Av Andreas Tjernshaugen

En god del matvarer i amerikanske butikkhyller inneholder ingredienser fra genmodifiserte planter. Hvilke det gjelder, er vanskelig å vite – for det eksisterer ingen merkeordning. Her i Europa er situasjonen annerledes. Både i EU og i Norge krever lovverket at eventuelle genmodifiserte matvarer skal merkes så forbrukerne kan velge om de vil ha dem. Foreløpig er ingen slike matvarer godkjent for salg i Norge.

Nå skal USAs mest folkerike delstat altså avgjøre om genmodifiserte matvarer skal merkes også der. Folkeavstemningen skjer samtidig med presidentvalget i november. Proposition 37 om genmodifisert mat er ett av mange forslag som delstatens velgere skal stemme over. I California kan nemlig hvem som helst forlange en folkeavstemning hvis de får mange nok til å skrive under på kravet.

Første gang

Skulle Proposition 37 få flertall, blir det første gang en amerikansk delstat krever merking av genmodifisert mat. Forslaget har støtte blant annet fra det demokratiske partiet i delstaten, fra miljøvern- og forbrukerorganisasjoner og fra en lang rekke gårder, restauranter og andre bedrifter som leverer økologisk mat. Kampanjen for forslaget argumenterer med at forbrukerne har rett til å vite hvordan maten er produsert, og at det er usikkert om genmodifisert mat er trygt. Meningsmålinger viser foreløpig overveldende støtte fra velgerne.

«California burde ta ledelsen i USA i dette viktige spørsmålet», skriver kampanjen California Right to Know på sine nettsider. «Mer enn 40 land med mer enn 40 prosent av verdens befolkning merker allerede genmodifiserte matvarer, inkludert hele EU. Selv Kina merker genmodifisert mat. (…) Hva vet disse landene som ikke vi vet?»

Pengesterke motstandere

Forslaget møter også sterk motstand, blant annet fra næringsmiddelindustrien og fra selskaper som Monsanto, som leverer genmodifiserte frø.  Kampanjen mot Proposition 37 skal i følge nyhetsbyrået Associated Press ha samlet inn nærmere 25 millioner dollar. Det er mer enn ti ganger så mye som tilhengerne av forslaget har til rådighet. Monsanto alene har bidratt med mer enn fire millioner dollar.  Velfinansierte annonsekampanjer har tidligere snudd opinionen i California foran andre folkeavstemninger.

Kampanjen mot Proposition 37 hevder at forslaget vil gi dyrere mat for forbrukerne, og at det vil gi et feilaktig inntrykk av at genmodifisert mat er helseskadelig. De viser til at det amerikanske mattilsynet, FDA, har fastslått at genmodifisert mat ikke er noe mindre sunn enn annen mat. De hevder også at bønder, dagligvarebutikker og næringsmiddelindustri risikerer kostbare søksmål med beskyldninger om feilmerking dersom forslaget blir vedtatt.

Redd for søksmål

Avisen San Francisco Chronicle intervjuet bonden Erik Freese, som blant annet dyrker genmodifisert mais. Han sier merkeordningen vil kreve at han driver dyrkingen av genmodifiserte og ikke-genmodifiserte vekster som to separate operasjoner, noe som vil øke kostnadene.

– Hvis dette forslaget blir vedtatt, vil det gjøre meg utsatt for å bli saksøkt, og det vil kreve mer papirarbeid, sier Freese til avisen

Les mer:

Siden ble opprettet: 17.08.2012. Siden ble oppdatert: 14.09.2017

Relevante temasider

Flere nyheter

Biotekpodden – en podcast om bioteknologi

30.05.2020

Bioteknologien utvikler seg raskt, noe som skaper nye.. Les mer »

– Norge har fått en ny, modernisert bioteknologilov

26.05.2020

– Bioteknologirådet har evaluert bioteknologiloven og har sett.. Les mer »

I GENialt: Ønskjer du deg eit sjølvlysande juletre?

19.05.2020

Då må du nok smøre deg med tolmod… Les mer »

I GENialt: Cellefabrikker som lager rullebaner, medisiner og mat

19.05.2020

Bakterier og sopp er arbeidere som jobber døgnet.. Les mer »

I GENialt: Hva vet vi om helserisiko for barna etter assistert befruktning?

19.05.2020

Stortinget skal snart vedta endringer i bioteknologiloven. En.. Les mer »

I GENialt: Eggdonasjon og assistert befruktning til enslige – hva står på spill?

19.05.2020

Bioteknologiloven er i endring. Snart skal stortingspolitikerne si.. Les mer »

Hastig behandling av fosterdiagnostikk i Bioteknologirådet

18.05.2020

Frp, AP og SV foreslår i sitt «Bioteknologiforlik.. Les mer »

Sakskart til ekstraordinært møte i Bioteknologirådet 18. mai

15.05.2020

Tid:  Mandag 18. mai kl. 09.00-13.00 Sted: Digitalt møte,.. Les mer »

I GENialt: Ny milepel for CRISPR-teknologien

12.05.2020

For første gang i historien har genredigeringsteknologien CRISPR.. Les mer »

I GENialt: Doktor AI – muligheter og utfordringer

12.05.2020

I fremtidens helsevesen er datamaskiner legens nye kollega… Les mer »

© 2020 Bioteknologirådet. | Design: Tank - Utviklet av: Spekter