Publisert: 22. januar 2013

Genmodifiserte sebrafisker i flere farger
Genmodifiserte sebrafisker av typen GloFish, under vanlig hvitt lys. Foto: www.glofish.com

Høsten 2012 ble genmodifiserte akvariefisker oppdaget og beslaglagt hos en importør på Sørlandet.

Av Andreas Tjernshaugen i tidsskriftet GENialt

Fiskene tilhører arten sebrafisk (Danio rerio). De har fått satt inn et gen fra en tropisk skiveanemone av slekten Discosoma, som gir dem en påfallende, fluorescerende rødfarge. Fiskene lyser ikke hvis det er fullstendig mørkt, men under usynlig, ultrafiolett lys (såkalt black light) lyser de i mørket.

LES MER: Selvlysende og kontroversielle

Ulovlig
– Vi har ikke påvist noen stor miljørisiko ved å holde disse fiskene i akvarium i Norge. Det er snakk om en tropisk art som ikke kan spre seg i norsk natur på grunn av kalde vintre. Men det er ulovlig å innføre genmodifiserte akvariefisker til Norge så lenge variantene det gjelder ikke er godkjent av myndighetene, sier Bjarte Rambjør Heide i Direktoratet for naturforvaltning.

Genteknologiloven krever nemlig at genmodifiserte organismer må godkjennes hvis de skal brukes utenfor lukkede laboratorier. Verken Norge eller EU har mottatt noen søknad om å godkjenne genmodifiserte akvariefisker, eller for den saks skyld noen andre genmodifiserte dyr.

– Disse fiskene har lav utsalgspris, og så vidt jeg forstår ser ikke de som har utviklet dem, noen lønnsomhet i å gå gjennom godkjenningsprosedyrene i europeiske land, sier Heide.

Vanlig sebrafisk
Vanlig sebrafisk. Foto: Andreas Tjernshaugen

Det var Svein A. Fosså, generalsekretær i Norges Zoohandleres Bransjeforening, som først meldte fra til myndighetene da han oppdaget at fiskene var omtalt på en Facebook-side.

– De ble tatt inn i landet av en person som importerer fisk som hobby, og han gjorde det nok i god tro, sa Fosså til Aftenposten i desember.

Fiskene ble beslaglagt, og tester utført ved Veterinærinstituttet bekreftet at de er genmodifisert. Det er første gang genmodifiserte dyr er sikkert påvist her i landet, utenfor lukkede laboratorier. På det norske nettstedet Akvaforum skriver flere akvarister – altså personer som har akvarier som hobby – at de har sett fisker som ligner de beslaglagte sebrafiskene i andre norske butikker, også lengre tilbake i tid.

Norges Zoohandleres Bransjeforening advarte for flere år siden sine medlemmer om faren for uforvarende å importere ulovlige fiskevarianter til Norge. En stor del av akvariefiskene som selges i Norge kommer fra oppdrettsanlegg i Asia. Det har flere ganger tidligere blitt påvist genmodifiserte fisk hos forhandlere i europeiske land hvor fiskene ikke er godkjent.

Brukes i forskning
Det finnes for øvrig et betydelig antall genmodifiserte sebrafisk i Norge som brukes lovlig til forskningsformål i godkjente, lukkede laboratorier. Det er 14 forskergrupper i Norge som anvender sebrafisk som modellorganisme. Alle bruker genmodifiserte sebrafisker, opplyser Peter Aleström, som leder Aleström Zebrafish Lab ved Veterinærhøgskolen i Oslo. Å sette inn gener for fluorescerende proteiner i sebrafisker er en standard forskningsmetode. Den fluorescerende fargen kan brukes som en synlig indikator på om bestemte gener er aktivert i fisken.

Sebrafisken stammer opprinnelig fra India og nabolandene. I dyrebutikker som selger akvariefisker, er det vanlig å se sebrafisker som ligner sine ville slektninger, og dessuten oppdrettsvarianter som kan ha lange, slørlignende finner, eller prikker i stedet for striper.

LES MER: Selvlysende og kontroversielle

 

Referanser:

Veterinærinstituttet, 2012. Analyserapport – sebrafisk mistenkt for å være genmodifisert med gen som koder for rødt fluorescerende protein.