Caroline
Publisert: 21. september 2023

Forskere har ved hjelp av kunstig intelligens laget et helt nytt molekylært verktøy som kan revolusjonere genterapi-feltet

GENialt har tidligere skrevet om KI-programmet AlphaFold, som kan forutsi hvordan proteiner foldes basert på genkoden. Nå har forskere tatt i bruk programmet til å utvikle et helt nytt verktøy: en programmerbar proteinsprøyte som kan levere proteiner rett inn til cellekjernen i menneskeceller.

– En av de største utfordringene for genredigering er levering, sier Feng Zhang, forsker og molekylærbiolog ved Broad Institute (MIT) og Harvard University til tidsskriftet Nature.

Det har hittil vært vanskelig å levere genterapi-verktøyet til de riktige cellene i kroppen og til et tilstrekkelig antall celler. Zhang og hans kolleger har basert sin løsning på et system som allerede finnes i naturen: et sprøyte-liknende molekyl som noen bakterier har som kan lage hull i cellemembranen. Dette molekylet bruker bakterier blant annet til å sende ulike proteiner inn i insektceller. Nå har forskerne klart å omprogrammere sprøyten slik at den også virker på menneskeceller, ved hjelp av KI-verktøyet AlphaFold.

– Så snart vi hadde bildet, var det lett å tilpasse den til vår bruk. Det var da alle brikkene falt på plass, sier molekylærbiolog og medforfatter, Joseph Kreitz til Nature.

Andre forskere har uttalt at arbeidet vil kunne bli svært viktig for genterapifeltet og potensielt revolusjonere måten genterapi blir levert i kroppen.

Kilder:
DOI: 10.1038/s41586-023-05870-7
Ledford H., Astonishing’ molecular syringe ferries proteins into human cells. Nature (2023).
https://www.nature.com/articles/d41586-023-00922-4