Publisert: 15. februar 2017

embryo
Foto: iStock.

Hva skjer egentlig i de aller første dagene under embryoutviklingen hos mennesker og dyr? Dette er et felt vi lenge har hatt mangelfulle kunnskaper om. Nå åpner nye metoder for at vi kan få helt nye kunnskaper om de første dagene etter befruktning.

Tid: 1. mars kl. 8.15-9.30 (frokost fra 8.15, foredrag starter 8.30)
Sted: Håndverkeren, Galleriet (1. etg.)

Gratis og åpent for alle.
Møtet strømmes. 

For at et nytt individ skal utvikle seg fra egg til embryo og videre til foster, er det avgjørende at de rette genene blir aktivert. Den nye genredigeringsteknologien CRISPR kan brukes som verktøy for å kartlegge ulike geners funksjon, og dermed hjelpe oss å forstå hva som styrer reguleringen av de ulike genene. Teknikken gjør det også mulig å studere hvordan genfeil påvirker de normale biologiske prosessene i de tidligste fasene av fosterutviklingen, og slik gi svar på hvordan alvorlige sykdommer oppstår.

Men forskning på humane embryo er kontroversielt, og rundt om i verden diskuteres det nå hvilke regler som skal gjelde. Ifølge norsk lov er det i dag ikke lov å gjøre genetiske endringer i tidlige humane embryo i forskningsprosjekt, mens flere andre land tillater slik forskning. En annen diskusjon gjelder hvor sent i utviklingen forskningen skal kunne gjøres. Det er i dag ikke lov å forske på et embryo som er eldre enn 14 dager. Enkelte tar nå til orde for å utvide denne to ukers-grensen opp mot 28 dager. Begrunnelsen er at det kan gi viktig kunnskap om årsaker til spontanaborter og hvordan vi kan øke suksessraten ved assistert befruktning.

Arne Klungland er professor og seksjonsleder ved Avdeling for mikrobiologi, Klinikk for laboratoriemedisin ved Oslo Universitetssykehus. Han leder flere forskningsprosjekter som har som mål å forstå de første dagene i utvikling av embryo og gi innsikt i tidlig utvikling av ulike sykdommer.