16.05.2019

Trenger vi dyr for å få kjøtt?

Laboratoriekjøtt, rent kjøtt, dyrefritt kjøtt og kunstig kjøtt. Hva skal vi egentlig kalle kjøtt som blir dyrket frem fra muskelceller? Og vil dyrket kjøtt redusere klimaavtrykket fra matproduksjon?  Vi tar debatten 6. juni

Tid: Torsdag 6. juni kl. 18-20
Sted: KS Agenda, rom Nordkapp (kart her)
Arrangører: Bioteknologirådet, Ruralis, Nofima, Tekna biotek

Enkel servering, møtet strømmes.

Påmelding her!

Dagens kjøttproduksjon har konsekvenser for klima, miljø og dyr. Flere tar derfor til orde for at vi bør spise mindre kjøtt. Men må vi egentlig det – for hva om vi i stedet kan dyrke frem grillbiffen fra en celleklump?

Kyllingnuggets laget av celler fra fuglefjær, og hamburger og kjøttboller fra muskelprøver av storfe er allerede utviklet. Dyrket kjøtt kan gi bedre mattrygghet og matsikkerhet. Kutt i husdyrholdet vil også gi mindre utslipp av klimagasser og mindre press på ressurser som land og vann, sier tilhengere. Men er lab-burgere egentlig bærekraftig – både økonomisk og klimamessig? Og hva med forbrukerne – vil vi ha det?

Bioteknologirådet, Ruralism Nofima og Tekna biotek tar debatten. Bli med på å diskutere hvordan kjøttet på middagstallerkenen kan bli produsert i framtiden.

 

Innledere og panel:

Sissel Rønning, forsker ved matforskningsinstituttet Nofima

Rob Burton, seniorforsker ved Ruralis – Institutt for rural og regionsforskning

Per Berg, direktør for FoU og nyskaping i Nortura

Odd Magne Harstad, professor (emeritus) ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap, NMBU

Christoffer Ringnes Klyve, nestleder i Framtiden i våre hender

Kristina Lervåg, rådgiver i Dyrevernalliansen

Mirjam Kammler, nestleder i Norsk Vegansamfunn

Annechen Bahr Bugge, forsker ved forbruksforskningsinstituttet SIFO

Møteleder: Ole Johan Borge, direktør i Bioteknologirådet

 

 

 

 

logo nofima

logo ruralis

 

 

 

 

logo tekna biotek

Siden ble opprettet: 16.05.2019. Siden ble oppdatert: 07.06.2019

Relevante temasider

Flere nyheter

Bioteknologirådet søkjer ny direktør

13.09.2019

Vi søkjer direktør for Bioteknologirådet Som direktør i.. Les mer »

26. september: Film og panelsamtale under Bergen internasjonale filmfestival

12.09.2019

Vi inviterer til gratis visning av dokumentaren HUMAN.. Les mer »

Watch the video: A Kodak moment? The effects of consumer genetics on medicine and society

12.09.2019

Here are the four talks from the seminar.. Les mer »

Tok tyren ved hornene – fikk gener for antibiotikaresistens med på kjøpet

12.09.2019

To genredigerte kalver fikk satt inn et gen.. Les mer »

Svensk etisk råd vil ha forbud mot gentesting av barn utenfor helsevesenet

06.09.2019

Svenske Statens medicinsk-etiska råd (Smer) er på linje.. Les mer »

Miljødirektoratet fant løsning på tolking av regelverk for genterapi

29.08.2019

Uhensiktsmessige regler og et komplisert byråkrati kunne ha.. Les mer »

Bioteknologirådet oppsummerer Arendalsuka

19.08.2019

Bioteknologirådet arrangerte og deltok på flere arrangementer på.. Les mer »

Video: Gir kunnskap om bioteknologi et sorteringssamfunn?

16.08.2019

Bioteknologi reiser krevende etiske og politiske spørsmål, der.. Les mer »

Video: Genredigert mat – hvordan skal det reguleres?

15.08.2019

  Hvilke muligheter og utfordringer skaper genredigering for.. Les mer »

Arendal 16. august: Gir ny kunnskap om bioteknologi et sorteringssamfunn?

15.08.2019

Bioteknologi reiser krevende etiske og politiske spørsmål, der.. Les mer »

© 2019 Bioteknologirådet. | Design: Tank - Utviklet av: Spekter