16.05.2019

Trenger vi dyr for å få kjøtt?

Laboratoriekjøtt, rent kjøtt, dyrefritt kjøtt og kunstig kjøtt. Hva skal vi egentlig kalle kjøtt som blir dyrket frem fra muskelceller? Og vil dyrket kjøtt redusere klimaavtrykket fra matproduksjon?  Vi tar debatten 6. juni

Tid: Torsdag 6. juni kl. 18-20
Sted: KS Agenda, rom Nordkapp (kart her)
Arrangører: Bioteknologirådet, Ruralis, Nofima, Tekna biotek

Enkel servering, møtet strømmes.

Påmelding her!

Dagens kjøttproduksjon har konsekvenser for klima, miljø og dyr. Flere tar derfor til orde for at vi bør spise mindre kjøtt. Men må vi egentlig det – for hva om vi i stedet kan dyrke frem grillbiffen fra en celleklump?

Kyllingnuggets laget av celler fra fuglefjær, og hamburger og kjøttboller fra muskelprøver av storfe er allerede utviklet. Dyrket kjøtt kan gi bedre mattrygghet og matsikkerhet. Kutt i husdyrholdet vil også gi mindre utslipp av klimagasser og mindre press på ressurser som land og vann, sier tilhengere. Men er lab-burgere egentlig bærekraftig – både økonomisk og klimamessig? Og hva med forbrukerne – vil vi ha det?

Bioteknologirådet, Ruralism Nofima og Tekna biotek tar debatten. Bli med på å diskutere hvordan kjøttet på middagstallerkenen kan bli produsert i framtiden.

 

Innledere og panel:

Sissel Rønning, forsker ved matforskningsinstituttet Nofima

Rob Burton, seniorforsker ved Ruralis – Institutt for rural og regionsforskning

Per Berg, direktør for FoU og nyskaping i Nortura

Odd Magne Harstad, professor (emeritus) ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap, NMBU

Christoffer Ringnes Klyve, nestleder i Framtiden i våre hender

Kristina Lervåg, rådgiver i Dyrevernalliansen

Mirjam Kammler, nestleder i Norsk Vegansamfunn

Annechen Bahr Bugge, forsker ved forbruksforskningsinstituttet SIFO

Møteleder: Ole Johan Borge, direktør i Bioteknologirådet

 

 

 

 

logo nofima

logo ruralis

 

 

 

 

logo tekna biotek

Siden ble opprettet: 16.05.2019. Siden ble oppdatert: 07.06.2019

Relevante temasider

Flere nyheter

Oppdatert tidslinje om utviklinga innan bio- og genteknologi

27.01.2020

Korleis har bruken av bio- og tenteknologi utvikla.. Les mer »

Nytt GENialt!

16.12.2019

I årets siste utgave av GENialt spør vi blant.. Les mer »

Her er regjeringens forslag til endringer i bioteknologiloven

13.12.2019

Fredag 13. desember la regjeringen fram forslag til.. Les mer »

Sjå video: Gentestar av barn på nettet – fritt fram for nysgjerrige foreldre?

11.12.2019

  Tid: 10.12.2019, kl. 9.30-11.30 Stad: Litteraturhuset i.. Les mer »

Gentester av barn på nettet: Fritt fram for nysgjerrige foreldre?

14.11.2019

Det er enkelt å bestille gentester av barn.. Les mer »

Conference in Oslo 23. april: DNA in police work: New methods, new challenges?

13.11.2019

  Pictures taken from the artist Heather Dewey-Hagborg´s.. Les mer »

Se video: Genetikkforedrag med Knut Erik Berge

12.11.2019

Vi strømmer direkte fra foredrag om genetikkens historie.. Les mer »

Ole Johan Borge slutter som direktør i Bioteknologirådet

11.11.2019

Etter snart fire år i jobben som direktør.. Les mer »

Kraftig summing rundt genmodifisert mygg i Brasil

21.10.2019

Kan forsøk med genmodifisert mygg for å bekjempe.. Les mer »

Se video: Frokostforedrag om gener, psykisk sykdom og personlighetstrekk

15.10.2019

Her kan du se opptak av Ole Andreassen.. Les mer »

© 2020 Bioteknologirådet. | Design: Tank - Utviklet av: Spekter